Populärt: Drottning Silvia Kronprinsessan Victoria Prins Daniel Prinsessan Madeleine Marius Borg Höiby Norska kungahuset

Klyftan mellan Eva O'Neill och Ewa Westling – som pågått i flera år

27 jul, 2024, 05:00
Ewa Westling och Eva O'Neill
Eva O'Neill och Ewa Westling har båda barn som gift in sig i kungafamiljen. Men ungefär där tar likheterna också slut...
Annons
WOW! Här dyker Ewa och Olle Westling upp – efter alla årBrand logo
WOW! Här dyker Ewa och Olle Westling upp – efter alla år

De delar samma namn - bara med lite olika stavning - och kan även fångas på bild med sin ingifta släkt kungafamiljen, men mycket mer gemensamt än så har inte Eva O'Neill och Ewa Westling.

Nej, de kungliga svärmödrarna kommer från vitt skilda bakgrunder och lever även vitt skilda liv. Den ena umgås med societeten – den andra njuter av lunken i lilla Ockelbo.

Vi kan även se Eva och Ewa ta sig an det kungliga strålkastarljuset på olika sätt, den förstnämnda med konsekvent sval elegans, den andra med mer personliga inslag – där kramar med barnbarnen ingår.

Eva O'Neills jetset-liv

Klyftan mellan Chris mamma Eva och prins Daniels mamma Ewa är som sagt stor – och går långt tillbaka.

Eva föddes i tysktalande Karlsbad, numera känt som Karlovy Vary, i dåvarande Tjeckoslovakien, innan familjen tvingades fly till staden Starnberg söder om München.

Annons

Här lyckades familjen skapa sig ett nytt bra liv. Evas pappa var läkare och hennes mamma hemmafru från en välbeställd hotellägare familj.

I vuxen ålder gifte sig Eva med - och sedan skilde sig från - flera förmögna affärsmän. Och hon blev även ett självklart inslag på societets- och partyscenen i London.

Och på den vägen är det. Än i dag lever Eva jetset-liv där hon bland annat är hon med och arrangerar Amadeus Weekend i Salzburg som den europeiska societet flockas till.

Samtidigt har Eva en sfär av mystik kring sig. Privatlivet håller hon just privat, och vi har aldrig sett henne vara annat än sval och elegant, även i det kungliga strålkastarljuset:

Ewa O'Neill sitter i Drottningholms slottskyrka
Eva O'Neill – alltid samlad och elegant. Foto: Pontus Lundahl/TT

Det här, viljan att flyga under radarn, delar hon faktiskt med Ewa Westling. Men Ewa gör det under hela andra former än societetsladyn Eva...

Ewa Westlings liv i Ockelbo

Ewa Westling har som redan konstaterat levt ett helt annat liv än Eva O'Neill. Prinsmamman och hennes make Olle bor kvar i samma gula villa som prins Daniel och hans syster Anna växte upp i.

Annons

Här lever de i sammanhanget ett relativt enkelt liv, i dag som pensionärer. Tidigare har Ewa jobbat som tjänsteman inom Posten och Olle som socialchef i Ockelbo kommun.

– Efter 30 år som förvaltningschef i tre kommuner så tyckte jag och min fru att det fick räcka. Jag vill ägna mer tid åt familjen, främst våra barnbarn, sa Olle till Svensk Damtidning när han gick i pension.

Och kring barnbarnen kan man se ytterligare en skillnad mellan Eva och Ewa. Den sistnämnda har vi sett krama prinsessan Estelle och prins Oscar ute på det kungliga fältet, medan Eva håller sig till societetsnormen, där sådant hålls mer till det privata.

Ewa Westling kramar prinsessan Estelle
Ewa Westling kan krama sina barnbarn – även i formella sammanhang. Foto: Charles Hammarsten/TT

Foto: TT

Annons