Populärt: Drottning Silvia Kronprinsessan Victoria Prins Daniel Prinsessan Madeleine Marius Borg Höiby Norska kungahuset

Hovet bekräftar: Kronprinsessan har fött barn – visar upp första bilderna!

08 aug, 2024, 12:00
author Albin Bramstedt
Albin Bramstedt
Kungligheter.
Kungligheterna firar barnlyckan. TT
I förra veckan blev det officiellt att kronprinsessan fött barn – nu visar hon upp bilderna!
Annons
Se kärleksgesten! Victoria & Daniel på bröllop – i JordanienBrand logo
Se kärleksgesten! Victoria & Daniel på bröllop – i Jordanien

Det har länge varit en snackis huruvida kronprinsessan ska föda i juli eller augusti.

Men efter flera turer så blev det i lördags officiellt: den jordanska kronprinsessan Rajwa har äntligen fått en liten dotter. Detta tillsammans med Jordaniens kronprins Hussein.

Födseln innebär att paret fått sitt första barn, och det blev en liten flicka som kommer få namnet Iman. Hennes kungliga titel blir prinsessan Iman bint Hussein.

Världens kungligheter blir bara fler och fler, så härligt!

Annons

Står inte näst på tur i successionsordningen

Flickan föddes på Kung Hussein-sjukhuset i Jordaniens huvudstad Amman.

Pappa Hussein, som är näst på tur i landets tronföljd, kommer ta över regent-rollen när hans far, kung Abdallah, framöver avsäger sig titeln.

Men tyvärr kommer den nyfödde dottern Iman inte få ta del av samma privilegium. Jordanien har nämligen en så kallad agnatisk tronföljd, vilket innebär att det endast är en man som kan bli landets nästa överhuvud.

Jordaniens kronprinsessa.
Rajwa visade stolt upp den nyfödda dottern. PPE/SIPA

I Sverige hade vi samma form av successionsordning sedan Gustav Vasas tid, på 1500-talet. Han gjorde nämligen Sverige till ett arvkungadöme med agnatisk tronföljd, vilket betyder att den förstfödde sonen efterträder sin far som kung.

Annons

Men idag är kronprinsessan Victoria, i enlighet med 1979 års successionsordning, vilken trädde i kraft den 1 januari 1980, Sveriges tronföljare.

Delade bild på den nyfödde

På Instagram fick man se familjens otroliga bebislycka. En stolt pappa Hussein och mamma Rajwa höll i barnvagnen där lilla Iman låg och kurade.

"Hjärtligt tack till den engagerade personalen vid Royal Medical Services för deras exceptionella vård över Rajwa och Iman under de senaste dagarna", skriver paret på sitt Instagram-konto.

Annons

Snacka om en bedårande bild på två stolta föräldrar och en fantastiskt vacker liten unge!

Framöver får vi hoppas att Hussein och Rajwa får lite föräldraledighet så att de kan ladda upp batterierna inför hösten.

Annons