Populärt: Drottning Silvia Kronprinsessan Victoria Prins Daniel Prinsessan Madeleine Marius Borg Höiby Norska kungahuset

Skandalerna: Lyxvaror, Playboy och polisinsats – här är alla gånger Mette-Marit skyddat sonen Marius

08 aug, 2024, 07:00
author Vendela Lönnqvist
Vendela Lönnqvist
TT
Senaste händelsen med Mette-Marits son är inte första gången kronprinsessan försökt skydda honom...
Annons
Märtha Louise vägrar prata om Dureks skandaler: ”Står inte för allt”Brand logo
Märtha Louise vägrar prata om Dureks skandaler: ”Står inte för allt”

Det kan inte vara lätt att födas in i en kungafamilj.

Än mindre att bli en del av den under sina unga år. Det har norska kronprinsessan Mette-Marits son Marius Borg Höiby, 27, erfarenhet av.

Han var bara fyra år när hans mamma gifte sig med kronprinsen av Norge. Sedan dess har han fått två bonussyskon – och en av dem blir en dag Norges drottning.

Marius Borg Höiby tagen av polis

Marius har alltså levt i rampljuset sedan barnsben och det gäller att förhålla sig till de regler som gäller för kungligheter, även om han själv inte har adligt blod.

Därför blev han minst sagt uppmärksammad när det under tisdagen framkom att han gripits av polis efter en incident i en lägenhet i Frogner, centrala Oslo.

En kvinna ska ha drabbats av hjärnskakning och Marius är nu misstänkt för "kroppskränkning" och "skadegörelse".

Kronprinsessan Mette-Marit reagerar

Det hela ledde till att Mette-Marit valde att ställa in sin resa till Paris, dit hon och Haakon skulle ta sig för att titta på OS.

Annons

I en intervju med norsk media talar Haakon nu ut om händelserna:

– I en familj är det viktigt att finnas där för varandra. Det är ju en allvarlig sak när polisen är involverad på det sättet de är. Samtidigt är det inte bra för mig att gå in i detaljerna. Så det bästa är att hänvisa er vidare till advokaten, så att han får uttala sig om saken.

Kronprinsessan skyddade Marius 2012 – skrev öppet brev

Det här är inte första gången Mette-Marit tvingas agera efter händelser som cirkulerat kring sin äldsta son.

2012 skrev norska VG en artikel där flera säkerhetsexperter kritiserade kronprinsessans son, efter det att han delat bilder med geografisk data på sin Instagram-profil.

Det innebar att vem som helst kunde ta reda på var han befann sig, vilket kan vara ett hot mot kungafamiljens säkerhet.

När kronprinsfamiljen blev varse om artikeln låstes Marius konto. Mette-Marit tog till datorn och skrev ett öppet brev till tidningen:

Annons

"Vi reagerar starkt på att ni avslöjar ett av våra barn på det här sättet. För oss är det mycket viktigt att skydda våra barn från tidig offentlig strålkastare eftersom vi tror att det kan vara mycket betungande och skadligt. Alla barn har rätt till skydd mot det", skrev Mette-Marit och Haakon i brevet efter avslöjandet.

Här tas Victoria och Mette-Marit emot som rockstjärnorBrand logo
Här tas Victoria och Mette-Marit emot som rockstjärnor

"Känslomässiga föräldraparet, inte kronprinsparet"

Vid tiden var Marius 15 år gammal, vilket kronprinsessan belyser i brevet och anser att det är högst "spekulativt, överdimensionerat och utan nämnvärd substans på bekostnad av ett 15-årigt barn".

En av de som reagerade på att varken polisen eller det kungliga säkerhetsteamet gjort något åt saken tidigare var Petter Gottschalk, professor vid Handelshögskolan BI. Han menade att brevet var befogat från Mette-Marit och Haakon.

Annons

– Kronprinsparet har fått en roll de ska ta hand om. Det här är det känslomässiga föräldraparet som skickar brev, inte det professionella kronprinsparet.

Mette-Marit ryter ifrån till pressen

Det skulle inte vara sista gången Mette-Marit skriver ett brev till pressen. När Marius skulle fylla 20 år i januari 2017 förklarade hon öppet på slottets hemsida att hon inte tycker om utvecklingen av pressens bevakning under de tidigare fyra åren.

Detta i takt med att Marius skulle flytta utomlands.

”Marius vill inte leva ett liv i offentligheten. Min skyldighet mot honom som mamma är att på allvar ta det ansvar som jag fick på Aker sjukhus för 20 år sedan. Därför väljer jag nu att be delar av norsk media att låta honom vara, när han nu bland annat väljer att resa utomlands för att studera”, fortsatte det.

Att det var Mette-Marit som skrev brevet och inte Marius själv fick många kungahusexperter att reagera, bland andra Aftonbladets Jenny Andersson:

Annons

– Jag blev förvånad över att det är hans mamma, och inte han själv, som gör det här uttalandet, om det nu är så att han är så orolig över pressbevakningen. Han är trots allt 20 år och jag är övertygad om att han hade kunnat ge pressen en bra förklaring om han vill ha mer distans till media, sa Alexandersson till VG.

Sålde lyxvaror – gav ut namn och telefonnummer

Ytterligare en händelse var då Marius ville sälja saker på hemsidan Finn, en norsk motsvarighet till Blocket.

Han hade publicerat varor med "kunglig härkomst" till försäljning – och lagt sitt eget namn, telefonnummer och adressen till slottet i publiceringen.

Som svar skrev slottet att det är bra med återanvändning och att adressen kommer upp automatiskt på hemsidan.

Annons

Blev tillsammans med Playboy-modell

Under åren har Marius haft flera uppmärksammade relationer. En av dem med modellen Juliane Snekkestad, som bland annat arbetat för tidningen Playboy.

När nyheten om kärleksrelationen mellan Marius och Juliane kom ut valde Mette-Marit, återigen, att dela sina åsikter om rapporteringen.

"Kronprinsparet tycker att porträtteringen av Juliane Snekkestad i förra veckans Se och Hör är bedrövlig. Vi anser att detta är integritetsintrång och en mycket olycklig användning av rubriken och layouten på tidningens förstasida. Vi känner Juliane som både hårt arbetande och skicklig. Hon borde inte ha fått synas på omslaget till Se och Hör på det här sättet”.

Men det blev inte den respons som kronprinsessan hoppats på, då hon betonade att Juliane var "hårt arbetande och kapabel". I artikeln hade ingen förnekat det faktumet, vilket ledde till ett bakslag.

Sverige möter Norge: 4 detaljer i underbara bilden som du missade!Brand logo
Sverige möter Norge: 4 detaljer i underbara bilden som du missade!

Experten om att Mette-Marit stannar hemma från OS

Men som många andra gör Mette-Marit allt för att skydda sin son. Att hon valde att bli kvar i Norge istället för att resa till Paris var, enligt Se och Hörs kungahusexpert Caroline Vagle, ett klokt beslut:

– Nu är hon först och främst mamma, och inte kronprinsessa. Det var helt rätt att ställa in resan till OS i Paris, och hellre stanna hemma för att ta hand om situationen. Vad jag har hört så följs Marius nu upp på Skaugum, säger Vagle.

Samtidigt poängterar hon att det måste vara ett extra känsligt ämne för kronprinsessan.

– Det här måste utan tvekan vara svårt för Mette-Marit. Samtidigt som hon engagerat sig för kvinnors rättigheter i många år är nu hennes son misstänkt för brott.

Annons