Populärt: Drottning Silvia Kronprinsessan Victoria Prins Daniel Prinsessan Madeleine Marius Borg Höiby Norska kungahuset

Kungens beslut för Sofias nya bebis – så tog hon beskedet: "Kommer att..."

07 okt, 2024, 07:00
Så reagerade prinsessan Sofia på kungens beslut.
Annons

Årets gladaste kungliga nyhet stod prinsessan Sofia och prins Carl Philip för, när de lät meddela att de väntar sitt fjärde barn.

Den kommande bebisen kommer direkt påverkas av ett beslut kungen fattat. Så här reagerade prinsessan Sofia.

Efter kungens beslut – så blir framtiden för kungliga barnbarnenBrand logo
Efter kungens beslut – så blir framtiden för kungliga barnbarnen

Kungens beslut för prinsessan Sofias kommande bebis

Idag har det gått exakt fem år sedan kungen lät meddela att prins Carl Philips och prinsessan Madeleines barn inte längre kommer tillhöra kungahuset.

Givetvis är de fortfarande en del av kungafamiljen och har kvar sina titlar, men de kommer inte få apanage och väntas inte heller arbeta för kungahuset.

När beslutet fattades hade Madeleine sina tre barn, och Carl Philip två. 2021 föddes prins Julian, och han blev således det första barnet som inte tillhörde kungahuset från start.

Annons

Detsamma kommer gälla den bebis som prinsparet väntas välkomna i februari, något Sofia och Carl Philip ser positivt på. Det var i alla fall så de reagerade på beslutet 2019:

– Det här kommer att ge dem större valmöjligheter i sitt liv, de kan välja utbildning eller jobb, sa prins Carl Philip då.

Prinsparet med sina tre barn
Prinsfamiljen växer så det knakar! Foto: Instagram

Hovet om kungens beslut – påverkas Sofias barn

Ja, Sofia och Carl Philip är glada över att deras barn ges friare tyglar och en större frihet. Och nu kommer alltså deras fjärde prins eller prinsessa ges precis samma möjligheter att skapa sig sitt eget liv.

Förklaringen bakom kungens beslut att smalna av kungahuset var bland annat att familjen växte så det knakade. Med det nya beslutet skulle kungens uppdrag bli tydligare, och färre personer skulle behöva arbeta för kungahuset.

– Med den positionen som kunglig höghet följer vissa inskränkningar i möjligheten att ta anställning, bedriva näring och skaffa sig utbildning och sådant som behövs för att värna oberoendet för kungliga högheter, sa riksmarskalk Fredrik Wersäll till SVT.

Foto: TT

Annons