Populärt: Drottning Silvia Kronprinsessan Victoria Prins Daniel Prinsessan Madeleine Marius Borg Höiby Norska kungahuset

Kungens syster försvann plötsligt – nu skapar hon rubriker utomlands

15 okt, 2024, 20:00
Foto: TT
Kungens syster håller låg profil och försvann från Sverige. Nu skapar hon trots det, rubriker i utländsk press.
Annons

Kungens fyra systrar – Hagasessorna – har dragit en helt annan livslott än sin ständigt påpassade statschef till bror.

Prinsessan Christina, prinsessan Désirée, prinsessan Margaretha och prinsessan Birgitta växte upp i strålkastarljuset på Haga, men med tiden skiftades fokus och idag lever de sina liv helt under radarn.

Trots det, skapar en av systrarna nu rubriker – och det är till och med utanför landsgränserna.

Det här är HagasessornaBrand logo
Det här är Hagasessorna

Det hände med Hagasessorna – efter åren i rampljuset

Det är många som minns den uppståndelse som rådde kring Hagasessorna under 40-talet. Prinsessornas liv var som taget ur en saga – bilderna och reportagen på de fyra små sessorna, och lillebror kungen fyllde veckotidningarna. Haga blev en symbol för glädje och den enade familjen.

Annons

– Vi hade tusen djur att leka med, vi red, sprang runt och gjorde allt möjligt. Det fanns frihet. Det var en fantastisk uppväxt, har prinsessan Birgitta sagt.

Hagasessorna läser i Barnens dags-boken "Lyckans land". Från vänster Birgitta, Christina, Margaretha och Désirée.
Från vänster: Birgitta, Christina, Margaretha och Désirée. PrB/TT
Prinsessorna Birgitta, Désirée och Margaretha
Prinsessorna leker i samma lekstuga som Victoria lät renovera för Estelle. Bonnierarkivet/TT
Annons

Åren gick, och det blev kungen som tog rampljuset när han ärvde tronen. Hagasessorna startade sina egna familjer och liv, och suddade ut sig ur offentligheten.

Idag lever alla fyra på olika platser, och ingen av dem syns till särskilt mycket. Det är bara prinsessan Christina som bor i Stockholm, och som då och då rycker in när kungen behöver stöttning.

Prinsessan Desirée lever ett avskilt liv i sitt Kobergs slott ute i Trollhättan, prinsessan Margaretha bor ute på brittiska landsbygden och prinsessan Birgitta flyttade för många år sedan ut till Mallorca.

Kungens syster prinsessan Birgitta skapar rubriker utomlands

De tre sistnämnda gör alltså sällan väsen av sig, och syns i princip aldrig på kungliga tillställningar. Det har gått sex år sedan vi såg alla fyra prinsessor ihop i Stockholm, då på prinsessan Adriennes dop.

Annons
Prinsessan Margaretha, prinsessan Birgitta, prinsessan Désiréeoch prinsessan Christina Drottningholms slottskyrka.
Den senaste bilden på Hagasessorna ihop, från vänster; prinsessan Margaretha, prinsessan Birgitta, prinsessan Désiréeoch prinsessan Christina. Jonas Ekströmer/TT

Men trots det är intresset kring kungens numer mystiska systrar stort. Så pass, att prinsessan Birgitta nu skapar rubriker utomlands.

Det är efter att Svensk Damtidning ringde upp Birgitta på Mallorca för att kolla läget, som ordet spridit sig till utländsk press. Inte minst hennes trista besked om en eventuell resa hem till Sverige:

– Absolut inga planer alls, nej.

Detta har nu omskrivits i bland annat tysk press, och det märks att man gärna vill se Birgitta i kungliga sammanhang igen även i utlandet. Men när det blir, vet alltså inte ens hon själv.

Foto: TT

Annons