Populärt: Drottning Silvia Kronprinsessan Victoria Prins Daniel Prinsessan Madeleine Marius Borg Höiby Norska kungahuset

Madeleine finns vid pappa kungens, 78, sida – behöver hjälp

09 okt, 2024, 05:00
Prinsessan Madeleine och kung Carl Gustaf
Prinsessan Madeleine har flyttat till Sverige – och kan nu stötta sin 76-årige pappa.
Annons
Kärleksgester & missar – 4 detaljer från riksmötets öppnande som du måste veta!Brand logo
Kärleksgester & missar – 4 detaljer från riksmötets öppnande som du måste veta!

I över tio år har prinsessan Madeleine bott utomlands innan hon i somras tog det stora steget att flytta till Sverige med familjen.

En stor omställning från soliga Florida, där prinsessan också mest jobbat bakom kulisserna med hjärteprojektet Childhood.

Men nu är det alltså annat som gäller för prinsessan. Sedan flytten har hon tacklat allt fler officiella uppdrag – och därmed avlastat sina andra familjemedlemmar.

Speciella situationen för Madeleine

Redan innan prinsessan Madeleines flytt stod det klart att hon skulle kunna jobba på ett annat sätt, nu när basen i stället skulle vara Stockholm.

Ja, innan har ju Madeleine uteblivit från många uppdrag just på grund av avståndet mellan Sverige och USA, vilket hovet påpekat för Svensk Damtidning flera gånger.

Annons

Så här lät det till exempel från hovets informationschef Margareta Thorgren inför Nobelfesltigheterna 2022:

– Prinsessan och henens familj bor i USA och avståndet är för långt för att resa till Nobelfesten. Den representeras av andra delar av kungafamiljen.

Och så har det alltså varit. Medan Madeleine jobbat från USA har övriga familjemedlemmar hållit ställningarna i Sverige, men nu kan arbetsbördan fördelas på ett annat sätt.

Prinsessan Madeleine stöttar kungen

Redan nu har vi sett Madeleine vara med på riksmötets öppnande i september, vilket var första gången på sju år, och på fredag ska hon närvara vid Ericastiftelsens 90-årsjubileum.

Ett uppdrag som också står listat i den kungliga kalendern vilket innebär direkt stöttning för pappa kungen. Som hovets informationschef Margareta Thorgren tidigare förklarat för Svensk Damtidning:

Annons

– När någon av de kungliga familjemedlemmarna gör officiella uppdrag, alltså uppdrag som kungen ger, informerar vi om det i den kungliga kalendern och i hovets digitala kanaler.

Prins Carl Philip, prinsessan Sofia, prinsessan Madeleine och Chris O'Neill vid riksmötets öppnande
Så här såg det ut i september, när prinsessan Madeleine var med och representerade kungafamiljen vid riksmötets öppnande. Pontus Lundahl/TT

Och kungen behöver uppenbart hjälpen från sin familj. I fjol var han den i kungafamiljen som jobbade mest med sina 141 arbetande kalenderdagar – detta trots att han sedan länge passerat pensionsåldern.

Något som hela familjen är införstådda med. Som prinsessan Sofia sa 2019 när kungen smalnade av kungahuset:

– Vi kommer att finnas där och stötta statschefen och blivande statschefen.

Och nu är alltså Madeleine en ny kraft att räkna med. Nu kan hon stötta sin pappa på ett mer direkt sätt ute på fältet. Och på fredag är det dags igen.

Foto: TT

Annons