Populärt: Drottning Silvia Kronprinsessan Victoria Prins Daniel Prinsessan Madeleine Marius Borg Höiby Norska kungahuset

Oväntade orden om kronprinsessan Victoria – efter stora beslutet

11 okt, 2024, 05:00
author Vendela Lönnqvist
Vendela Lönnqvist
TT
Orden om Victoria lämnar ingen oberörd!
Annons
Daniels glada överraskning till familjen – efter firandetBrand logo
Daniels glada överraskning till familjen – efter firandet

Kronprinsessan Victoria har fullt upp med både familjeliv, arbete och plugg. Just nu befinner hon sig mitt i sina militära studier för att efter plugget kunna titulera sig som fänrik.

Det hela är en del i processen av att en dag ta över rollen som statschef – och då är kunskaper inom armén ett essentiellt ess att ha i rockärmen.

Victoria har tagit sig an en ny roll

Men det är inte det enda som försiggår i Victorias arbetsliv. Nyligen landade hon ytterligare en roll som ordförande i Kungliga hovförsamlingens kyrkostämma.

– Vi är väldigt glada och stolta över att kronprinsessan valt att åtaga sig detta viktiga uppdrag. Men detta handlar inte bara om Hovförsamlingen, statschefens församling, utan är av största betydelse för hela Svenska kyrkan och kristendomen i vårt land, säger Michael Bjerkhagen, ordinarie hovpredikant och pastor i Hovförsamlingen, till Aftonbladet.

Prinsessan Christina lämnar – kungens beslut

Nyheten kom i samband med att prinsessan Christina avsade sig rollen. Michael Bjerkhagen förklarade för Dagen att det var inför hennes 80-årsdag som Christina kände att det var dags att lämna plats för någon ny.

Annons

– Då lät kungen avgöra vem det skulle bli och pratade också ihop sig med sin dotter.

”En lång tradition”

Beslutet verkade vara ganska självklart. Victoria är sedan länge ”oerhört engagerad” i kyrkan och är dessutom beskyddare för Act Svenska kyrkan. Därför välkomnas hon med öppna armar.

– Vi är jätteglada över att ha det som det är. Det känns viktigt att det är en person från kungahuset som axlar rollen som ordförande i vårt högsta beslutande organ, det tydliggör kopplingen som finns mellan kyrkan och kungahuset. Det här är glädjande för hela Sveriges kristenhet, säger Michael och fortsätter:

– Men det som jag tycker är viktigt att lyfta fram är de nära banden som finns mellan kyrkan och kungahuset, vilket har en lång tradition. Vi hjälper varandra, och det är viktigt för vårt samhälle i en tid av splittring med sammanhållande funktioner av det här slaget.

Annons