Populärt: Drottning Silvia Kronprinsessan Victoria Prins Daniel Prinsessan Madeleine Marius Borg Höiby Norska kungahuset

Plötsliga skilsmässan chockat Danmark – efter alla lyckliga år tillsammans

27 sep, 2024, 16:00
Prins Joachim, drottning Margrethe, drottning Mary och kung Frederik
Den kungliga skilsmässan kom som en chock för det danska folket. Och nu kommer allt upp till ytan.
Annons
Chockbeskedet: Grevinnan Alexandra har bytt namnBrand logo
Chockbeskedet: Grevinnan Alexandra har bytt namn

Kung Frederik och drottning Mary har varit gifta i 20 år, men för andra delar av kungafamiljen har kärlekslivet varit mer snårigt.

Inte minst för Frederiks bror, prins Joachim, som innan han föll för prinsessan Marie var gift med grevinnan Alexandra – och de stod även för den första kungliga skilsmässan i Danmark på 158 år.

Så att skilsmässan kom som en chock för det danska folket är en underdrift. Och nu förs tankarna osökt till det omtalade kärleksuppbrottet igen – när grevinnan hittat kärleken på nytt.

Omskakande skilsmässan i kungafamiljen

Alexandra och prins Joachim träffades på en middag i Hong Kong 1994. Ett år senare var de gifta, och Alexandra blev prinsessa med hela det danska folket.

En roll hon var oerhört omtyckt i. Alexandra, som ansågs både varm och påläst, fick smeknamnet "Nordens Diana". Men tio år efter att hon och prinsen sagt "ja" till varandra fick kärlekssagan ett abrupt slut.

Annons

Sedan dess har Alexandra - förvisso kryptiskt - uttalat sig om sin tid som prinsessa, som bestod av både toppar och dalar:

– Alla bra saker jag har varit med om har varit fantastiska. Men jag har lärt mig mer av allt det dåliga. Och de är en del av mig. Vi har fysiska och psykiska och mentala ärr – vissa mer än andra – det är inte för att vi väljer dem själva. Men de där ärren blir en del av en. Du tar dem vidare i livet. De har format mig och gjort mig klokare, sa Alexandra till danska BT för två år sedan.

Tidigare har hon också berättat om hur det var att byta ut livet i Hong Kong mot livet på slottet Schackenborg:

– Från en dag till en annan förlovade jag mig, gifte mig, vande mig vid att vara en offentlig person och fick en rad andra omtumlande plikter, har grevinnan sagt till danska Costume.

Grevinnan Alexandra, prins Joachim och drottning Margrethe står på en balkong
Grevinnan Alexandra har pratat öppet om sin tid som prinsessa. Foto: TT

Relationen med ex-maken Joachim ska dock vara god. Grevinnan har pratat gott om prinsen i många intervjuer, och de delar ju också sönerna greve Nikolai, 25, och greve Felix, 22, ihop.

Annons

Även om Alexandras och Joachims skilsmässa nu känns långt bort har uppbrottet den senaste tiden fått ny uppmärksamhet i dansk press. Detta efter att grevinnan avslöjat att hon hittat kärleken på nytt.

Hittat kärleken på nytt efter skilsmässan

Det var förra fredagen som Alexandra kunde bekräfta den lyckliga nyheten – efter en stormig skilsmässa med filmfotografen Martin Jørgensen har hon vågat ge kärlek en ny chans.

Grevinnans nya pojkvän är skotten Malcolm Offord som tjänstgjort som minister i Skottlands utrikessekretariat och är medlem i det konservativa partiet i Storbritannien.

– De träffades på ett välgörenhetsevenemang i London tidigare i somras, lät Alexandras talesperson Helle von Wildenrath Løvgreen meddela till danska BT förra veckan.

Foto: TT

Annons