Populärt: Drottning Silvia Kronprinsessan Victoria Prins Daniel Prinsessan Madeleine Marius Borg Höiby Norska kungahuset

Så påverkas Madeleine när Sofia får sin bebis – nobbas efter beslutet

02 sep, 2024, 15:47
author Vendela Lönnqvist
Vendela Lönnqvist
TT
En ny bebis är påväg inom den kungliga familjen – och det innebär stora förändringar.
Annons
Prinsessan Sofia gravid – väntar sitt fjärde barn!Brand logo
Prinsessan Sofia gravid – väntar sitt fjärde barn!

Måndagen den 2 september markerar en stor dag för vår svenska kungafamilj.

Prinsessan Sofia är gravid – bekräftar med bild

Det var nämligen idag som prins Carl Philip och prinsessan Sofia kom med den glädjande nyheten att de väntar barn!

"DD.KK.HH. Prins Carl Philip och Prinsessan Sofia har den stora glädjen att meddela att Prinsessan väntar parets fjärde barn", skriver hovet i ett pressmeddelande.

Bebisen blir prinsparets fjärde men än är det ett tag kvar. Ankomsten är beräknad till februari 2025 och hovet har bekräftat för Svensk Damtidning att Sofia kommer fortsätta arbeta som vanligt.

Annons

Så reagerade Carl Philip och Sofias söner på gravidbeskedet

Familjen utökas från fem till sex personer och det var även under måndagen som Carl Philip och Sofias tre söner prins Alexander, prins Gabriel, prins Julian fick veta att de ska få ett till syskon – ett glädjens besked.

– Pojkarna har fått informationen och de är jätteglada och tycker det hela är väldigt spännande, säger hovets informationschef Margareta Thorgren i en intervju med Svensk Damtidning.

Att kungligheter får barn innebär inte bara en utökning i familjen. Det är också mycket som sker bakom kulisserna. Ett nytt barn förändrar nämligen successionsordningen.

Stora förändringen inom kungafamiljen

Som bekant står ju kronprinsessan Victoria högst upp i ordningen, följt av prinsessan Estelle och prins Oscar.

Annons

Därefter är det prins Carl Philip, vars tre söner står i ordning efter honom utefter året de är födda. Tidigare har det alltså varit nästa kungliga syskon på tur – alltså prinsessan Madeleine.

Men att Carl Philip återigen ska bli pappa innebär en förändring. Den nya bebisen hamnar på Madeleines plats, vilken innebär att prinsessan åker ned ett steg i successionsordningen.

Hon hamnar då på plats nio, och Sofia och Carl Philips fjärde barn intar alltså plats åtta.

Johan T Lindwall om förändringen i kungafamiljen

Det här med successionsordningen var också något som Svensk Damtidnings chefredaktör Johan T Lindwall redde ut i en intervju med "Efter fem":

– Den kommer väldigt långt ner. Men vi får inte glömma att nu föds det en ny liten prins eller prinsessa in i svenska kungafamiljen vilket innebär att hela kungahuset utökas ytterligare. Men det som är intressant i det här fallet är att den här prinsen eller prinsessan som föds in kommer inte bli ers kungliga höghet, förklarar han och fortsätter:

– Den kommer tillhöra kungliga familjen, men inte kungahuset. Så den kommer inte ha något apanage, den kommer inte ha några plikter att arbeta för kungahuset. Det var ju det här kungen ändrade för ett par år sedan, att det bara numera är kronprinsessan Victorias familj som ingår i kungahuset och representerar kungahuset.

Annons