Populärt: Drottning Silvia Kronprinsessan Victoria Prins Daniel Prinsessan Madeleine Marius Borg Höiby Norska kungahuset

Silvia särbehandlas på resan med dottern Madeleine: "Behandlas bättre"

26 sep, 2024, 18:00
Foto: Stella Pictures
Här avslöjas beslutet för drottning Silvia.
Annons

New York har kungligt besök i form av drottning Silvia och prinsessan Madeleine! Mor och dotter befinner sig i staterna för ett tre dagar långt officiellt besök, i World Childhood Foundations namn.

Visst är det alltid något särskilt att få välkomna två kungligheter – speciellt i USA där de inte har några egna. Och när en drottning kommer på besök, ja, då är det dags att leverera.

Silvias djupa sorg efter dödsfallet i familjen • Drottning Margrethe i otäck fallolycka • Kates nya underbara glädjebesked – 3 kungliga snackisar från vecka 38!Brand logo
Silvias djupa sorg efter dödsfallet i familjen • Drottning Margrethe i otäck fallolycka • Kates nya underbara glädjebesked – 3 kungliga snackisar från vecka 38!

Drottning Silvias ord om mötet med Olena Zelenska

Silvia och Madeleine inledde New York-resan med ett besök till FN, där de träffade Ukrainas first lady Olena Zelenska. I en intervju med SVT berättade drottningen om träffen.

Annons

– Det är inte första gången vi har setts, men det är fantastiskt att se vilka starka människor de är, trots alla svårigheter som finns nu, och allt elände och fruktansvärt som händer.

Drottning Silvia och Prinsessan Madeleine möter Ukrainas presidentfru Olena Zelenska fru till Ukrainas president
Snacka om power-möte! Pontus Höök/TT

Silvia har många gånger visat stöd och samlat hjälp till de barn som lever i det krigsdrabbade Ukraina. När hon i fjol fyllde 80 år hade hon bara en önskan – de som kan, får gärna skänka pengar till hennes insamling till barn i Ukraina som lider av psykisk ohälsa till följd av kriget.

Annons

Drottning Silvia särbehandlas under resan med prinsessan Madeleine

Silvia och Madeleine hade båda diskreta hyllningar till Zelenska och det ukrainska folket på sina kläder. Madeleine bar ett tudelat blågult hjärta, och Silvia en pin med Ukrainas och Sveriges flagga sida vid sida.

Och zoomar man in på bilderna ännu mer, avslöjas en spännande detalj. Madeleine och Silvia bar sina ackrediteringar synligt, för att alla ska ha koll på vilka som rör sig i FN:s byggnader.

Annons
Prinsessan Madeleines ackreditering
NEW YORK 202409025Drottning Silvia och Prinsessan Madeleine möter Ukrainas presidentfru Olena Zelenska fru till Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj i FN.Foto: Pontus Höök / TT / kod 70250 Pontus Höök/TT

På Madeleines bricka står hennes titel och namn, och att hon är en "VIP". Inte konstigt, eftersom hon ju är kunglig och har ett stab kring sig i princip hela tiden.

Såhär beskriver Cambridges ordbok ordet VIP, very important person:

– En person som behandlas bättre än vanliga människor för att de är kända eller inflytelserika (= de har mycket inflytande) på något sätt.

Men Silvia då? Ja, hon var faktiskt en VVIP; en very very important person!

Drottning Silvias ackreditering
NEW YORK 202409025Drottning Silvia och Prinsessan Madeleine möter Ukrainas presidentfru Olena Zelenska fru till Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj i FN.Foto: Pontus Höök / TT / kod 70250 Pontus Höök/TT

Det är en nivå över VIP, som beskrivs såhär av Wikipedia:

– Ibland förekommer uttrycket VVIP, Very Very Important Person, för de i den övre skalan, som har större medföljande stab, reser i eget jetflygplan, får poliseskort i vägtrafik med mera...

Ja, Silvia är ju faktiskt drottning, och kanske är det därför hon särbehandlades under besöket.

Foto: TT och Stella Pictures

Annons