Populärt: Drottning Silvia Kronprinsessan Victoria Prins Daniel Prinsessan Madeleine Marius Borg Höiby Norska kungahuset

Silvias och kungens ovanliga kärleksbeslut – sprids som en löpeld i utländsk press

29 jul, 2024, 19:00
author Vendela Lönnqvist
Vendela Lönnqvist
TT, Instagram
De olympiska spelen är extra speciella för kungen och drottningen. Det var nämligen under OS 1972 som deras kärlekshistoria fick sin början...
Annons
Här avslöjas Estelles & Silvias relation • Chockerande prislappen på Madeleine & Victorias skor • Chris överraskar alla – 3 kungliga snackisar från Victoriadagen 2024!Brand logo
Här avslöjas Estelles & Silvias relation • Chockerande prislappen på Madeleine & Victorias skor • Chris överraskar alla – 3 kungliga snackisar från Victoriadagen 2024!

De olympiska spelen fick sig en riktig pangstart den 26 juli.

Kungligheterna på plats i Paris för OS

I år hålls den stora idrottstävlingen i den franska huvudstaden Paris och lockar hundra tusentals sportintresserade människor världen över.

På plats för att heja på är också kungligheterna runt om i Europa. Några som redan är på plats är Danmarks kungapar Frederik och Mary, Furst Albert av Monaco och furstinnan Charlene samt spanska kung Felipe och drottning Letizia.

Vill du se vilka andra kungligheter som begett sig till Paris kan du klicka här!

Då kommer kungen och drottning Silvia till Paris

Några som lyser med sin frånvaro är kungen och drottning Silvia.

Enligt den kungliga kalendern kommer de att ta sitt pick och pack till Frankrike den 5 augusti – och det blir en riktigt rolig resa på sju dagar.

Annons

Att det är just OS de ska besöka är även extra speciellt för vårt kungapar. Det var ju faktiskt under OS i München de träffades för allra första gången – något som även utländsk press nu uppmärksammar i en samlingsartikel över kungligheter som träffats under OS.

Så träffades kungen och drottningen

Det var en varm sensommardag 1972. Kungen var i Tyskland för att bevittna det stora spelet.

Någonstans i samma stad var även drottning Silvia på plats. Då hette hon Silvia Sommerlath och arbetade som värdinna.

Exakt hur det första mötet gick till var länge hemligt. Det var inte förrän dokumentären "Kungens innersta krets" släpptes som Silvia avslöjade hennes första intryck av kungen och ögonblicket som skulle forma hela deras – och Sveriges – framtid:

Annons

– Jag kände att det var något märkligt, någon som tittade på mig. Och när jag vände mig om tittade kungen genom kikare på mig – men det var bara en meters avstånd. Min första tanke var att han hade vänt på den, säger Silvia och tillägger att "det var en väldigt rolig sekund" och att både hon och kungen skrattade åt det.

Kungen tog det första steget genom att bjuda Silvia på middag tillsammans med den svenska OS-delegationen. Drottningen har beskrivit middagen som härlig, varm, trevlig och "mycket speciell".

Tuffa tiden innan bröllopet

Tiden som följde skulle visa sig inte vara den enklaste. Inte nog med att Silvia började dejta en kung, som vid tiden var kronprins, det skulle även visa sig att Silvia inte var tillräckligt adlig enligt dåvarande kung Gustaf VI Adolfs mått.

Hon var därför inte bjuden till slottet. Istället för Silvia kallades hon "Fröken Jonasson" och inte nog med det gick även kungens mamma, prinsessan Sibylla, bort en kort tid efter att de börjat dejta.

Annons

Då var kungen 26 år och nybliven föräldralös.

– När hans mor, prinsessan Sibylla, gick bort var det särskilt svårt att ta en sån situation. Man försökte lyssna, stödja, att ge råd. Kungen var väldigt ensam tror jag. Prinsessan Christina fanns i Stockholm och stöttade honom väldigt mycket, säger drottningen i dokumentären.

Spana in världsrekordet – kungen och Silvia med på festen!Brand logo
Spana in världsrekordet – kungen och Silvia med på festen!

"Hela Sverige visade en sån värme"

Men det skulle visa sig att Silvia hade hela Sveriges stöd. När de förkunnade förlovningen och till slut gifte sig kunde Silvia verkligen känna sympatin från den svenska befolkningen.

– Det var en sån underbar dag. Hela Sverige visade en sån värme och sympati och det var verkligen rörande. Jag är oerhört glad och tacksam för det, de gjorde det väldigt lätt för mig.

Annons