Populärt: Drottning Silvia Kronprinsessan Victoria Prins Daniel Prinsessan Madeleine Marius Borg Höiby Norska kungahuset

Skandalturerna kring Märtha Louise och Durek

11 aug, 2024, 08:00
AvLinus Brännström
Märtha Louise. Durek.
Foto: TT.
Grova sexuttalanden, covid-medaljonger och änglar.
Skandalerna kring Shaman Durek och prinsessan Märtha Louise fick till slut det norska hovet att ta avstånd.
Nu ska det kontroversiella paret gifta sig.
Annons
Prinsessan och skandal-shamanenBrand logo
Prinsessan och skandal-shamanen

Den norska prinsessan Märtha Louise har alltid gått sin egen väg.

Märtha Louise, 52, är storasyster till kronprins Haakon, 50, men eftersom hon aldrig var aktuell för tronen har hon kunnat leva ett mer fritt liv. Även Norge har infört full kognatisk tronföljd, som innebär att både prinsar och prinsessor kan ärva tronen och att äldst går först, men till skillnad från i Sverige gällde ändringen inte retroaktivt.

Märtha Louise – den otraditionella prinsessan

Genom åren har prinsessan gjort en rad uppseendeväckande livsval. Redan 2002 gifte hon sig med författaren och konstnären Ari Behn – känd för sin starka röst i den norska kulturdebatten.

Då fråntogs Märtha Louise titeln Hennes Kongelige Høyhet, även om hon fortsatt var prinsessa.

Annons

Under äktenskapet, där paret fick tre döttrar, fortsatte Ari Behn vara en udda fågel i det kungliga sammanhanget. Han kämpade med depressioner och alkoholmissbruk och 2016 gick han och Märtha Louise skilda vägar.

På juldagen 2019 tog Ari Behn sitt liv. Han blev 47 år.

– Du är och fortsätter att vara djupt saknad. Och jag känner en sorg över att du aldrig riktigt förstod hur älskad du var, sa Märtha Louise i ett uttalande efter det tragiska beskedet.

Vid det laget hade hon träffat en ny man – som skulle visa sig bli långt mer kontroversiell än Ari Behn.

"Prinsessan och shamanen"

Prinsessan Märtha Louise, som alltid haft ett starkt intresse för andliga frågor och tidigare skapat kontroverser när hon pratat om hur hon kan kommunicera med såväl änglar som hästar, träffade Durek Verrett, 50, genom gemensamma vänner.

Annons

Shaman Durek, som han kallas, är en amerikansk självutnämnd schaman (ett slags medicinman) som beundras av många – medan andra har kallat honom för både bedragare och konspirationsteoretiker.

Samma år som Märtha Louise och Durek Verrett blev ett par lanserade de en gemensam föreläsningsturné, betitlad ”Prinsessan och shamanen”. Kung Harald ska redan ha varit upprörd över att Märtha Louise genom åren använt sin titel väl frikostigt – när han fick höra om ”Prinsessan och shamanen” tog tålamodet slut.

2019 förbjöd han Märtha Louise att använda sin prinsesstitel i kommersiella sammanhang.

Märtha Louise.
Snart blir paret äkta makar. Foto: Håkon Mosvold Larsen

Det kommande giftemålet

Hon och Durek Verrett är dock fortsatt ett par – den 31 augusti i år blir de också äkta makar. Då kulminerar en flera dagar lång bröllopsfest med vigsel i norska Geiranger och enligt norska medier spekuleras det i att både Black Eyed Peas och Stevie Wonder ska uppträda.

Annons

Det sägs också att Hollywoodstjärnorna Gwyneth Paltrow och Renée Zellweger, som båda anlitat Durek Verrett, är inbjudna till festligheterna.

– Vi är otroligt glada över att kunna fira vår kärlek i Geirangers vackra omgivningar. Det betyder mycket för oss att samla alla våra närmaste på ett ställe som är så rikt på historia och spektakulär natur. Geiranger är det perfekta stället för att omfamna vår kärlek, sa paret i ett uttalande när bröllopet offentliggjordes.

Samtidigt har knappast de svarta rubrikerna kring Märtha Louise och Durek Verrett försvunnit efter debaclet kring ”Prinsessan och shamanen” – snarare tvärtom.

Durek Verrett har fått hård kritik för olika uttalanden under de senaste åren, bland annat har han påstått att barn kan ge sig själva cancer.

Durek.
Shamanen Durek Verrett har orsakat stora rubriker de senaste åren. Foto: dana / dana press

Kontroverserna som skakat norska kungahuset

Han har också varit ovanlig öppenhjärtig om sitt och Märtha Louises sexliv.

Annons

– Ibland har jag sex tre till fyra gånger om dagen och min flickvän frågar alltid ”ska du komma?” och jag svarar ”nej, men jag ska ge dig så många orgasmer som du vill, vi kan hålla på ett par timmar om du vill, jag bryr mig inte, men jag ska inte komma”. Efteråt mediterar jag och sträcker ut mig, berättade han i podden Ancient Wisdom Today.

Närgångna bilder på paret på kärlekssemester har också spridits över världen. Samtidigt har Durek Verretts ex och tidigare medarbetare gått ut och varnat Märtha Louise för schamanen.

– Jag förstår helt hur Märtha Louise har det nu, och varför hon försvarar Durek. Det var precis så jag var när jag arbetade och levde med honom. Folk försökte varna mig om honom, men jag ville inte lyssna. Jag var helt enkelt hjärntvättad, har hans före detta manager Tiana Griego sagt till norska Se og Hør.

Under coronapandemin fortsatte Durek Verrett att väcka starka reaktioner med olika uttalanden.

Annons

Först gick han ut på sociala medier och tipsade om hur man kunde skydda sig mot viruset – Durek förklarade att man skulle tvätta händerna med en blandning av vodka och rosmarin och samtidigt läsa ett mantra som gick ut på att ladda immunsystemet med olika koder.

– Det här är bland det värsta jag har hört. Karln verkar fullständigt galen, sa Dan Larhammar, ordförande för Kungliga Vetenskapsakademien och professor i molekylär cellbiologi vid Uppsala universitet, till Svensk Damtidning när han fick höra om Dureks tips.

Metoden verkar inte heller ha hjälpt särskilt bra för senare drabbades Durek Verrett själv av covid.

– Det som var intressant var att alla sa till mig att uppsöka sjukhus, och sjukhuset sa att jag måste ta alla dessa kemikalier, och de ville koppla mig till en andningsmaskin och sådant. Jag sa nej, berättade han i en video på Instagram.

I stället för att acceptera traditionell vård påstod Durek att han blivit frisk med hjälp av en medaljong – som av en händelse gick att köpa på hans hemsida för drygt 2 000 kronor.

Annons

Filmen orsakade stor uppståndelse i vårt västra grannland och kritiken var återigen hård. Den här gången gick det så långt att kung Harald till slut uttalade sig.

– Vi lär känna varandra bättre och bättre, och vi ska prata med honom, som vi gör i en familj. Så det kommer att lösa sig. Men jag lovar inte att det löser sig i morgon, sa kungen till NRK och menade att det handlade om en ”kulturkrock”.

Märtha Louise.
Märta Louise har gått ut och försvarat sin blivande make. Foto: Heiko Junge

Gick ut och försvara sin man

En tid senare kom beskedet att Märtha Louise slutar representera det norska kungahuset. Enligt kung Harald en lösning som ska ge ”större avstånd mellan prinsessans verksamhet och kungahuset”.

Märtha Louise själv gav då en relativt intetsägande officiell kommentar. Men när hon i fjol intervjuades av Anna Hedenmo i SVT:s Min sanning försvarade hon sin blivande make.

Annons

– Jag har ju själv blivit kallad för charlatan och alla de saker som han blir kallad. Man vill inte förstå och man vill inte sätta sig in i andra sätt att se på saker och ting. Jag tror att om man hade satt sig ner och lyssnat på honom och vad han egentligen menar så är det helt annorlunda än det som kommit fram i medierna, sa hon i intervjun.

Samtidigt pratade hon om den rasism som Durek Verrett utsatts för, både på sociala medier och i samhället i stort.

– För mig har det varit helt chockerande att se hur mycket det är, sa prinsessan.

Foto: TT.

Annons