Populärt: NYTT! Spel Drottning Silvia Kronprinsessan Victoria Prins Daniel Prinsessan Madeleine Marius Borg Höiby Norska kungahuset

Sorgliga beskedet för Madeleine – nära vännen i kris

24 okt, 2024, 06:00
author Ellinor Ericstam
Ellinor Ericstam
Nu befinner sig prinsessans vän i en jobbig situation
Annons

Kungafamiljen har många nära vänner inom Stockholm socité och överklass. En av dem är Oscar Engelbert, som är fastighetutvecklare och mångmiljonär. För 20 år sedan grundade han fastighetsbolaget Oscar Properties som snabbt växte.

Se filmen! Madeleines första kungliga solouppdrag efter flyttenBrand logo
Se filmen! Madeleines första kungliga solouppdrag efter flytten

2012 tog han över sin släkts aktiebolag AB Heribert Engelbert, som tillverkar exklusiva smycken. Märket har varit en favorit hos den svenska kungafamiljen och Engelbert är också kunglig hovleverantör. Men det finns fler kungliga kopplingar än så: Oscar Engelbert är nära vän med prinsessan Madeleine sen många år tillbaka.

Nu har Madeleine vän hamnat i blåsväder – och det är inte första gången...

Krisen för Madeleines vän

De senaste åren har varit jobbiga för Oscar Engelbert. 2022 förlorade hans bolag Oscar Properties flera rättstvister och tvingades betala flera miljoner kronor i rättegångskostnader och till en bostadsrättsförening.

Annons

Tidigare i år har flera av Oscar Engelberts bolag stämts av andra bolag, och i augusti ansökte Engelbert om rekonstruktion för bolaget Parkgate AB, som inte kunde betala sin skulder. Men det blev ingen rekonstruktion – bolaget försattes i konkurs tidigare i år.

Oscar Engelbert
Nu har Oscar Engelbert förlorat släktens bolag. Malin Hoelstad/SvD/TT

Nu kommer nästa baksmäll för Oscar Engelbert. Han har tvingats lämna i från sig släktens arv – smyckesföretaget AB Heribert Engelbert. Det var Expressen som avslöjade att Engelbert tvingades lämna i från sig företaget nyligen genom en pantrealisation.

Den nya ägaren är också en vän till kungafamiljen — Per Taube. Det är han och hans bolag Gelda som köpt alla 4000 aktier av Engelbert – och står nu som ägare för bolaget enligt Expressen.

– Vi har varit förvånade och ganska glada för det. Vi har inget behov marknadsföra det. Det var inte tanken att vi skulle äga den. Det var effekten av en pantrealisation, säger Per Taube till tidningen.

Enligt bolagets nya vd kommer inga större förändringar göras med AB Heribert Engelbert. Vi får se om kungafamiljen kommer fortsätta bära de exklusiva smyckena nu när de har nya ägare.

Annons