Populärt: Drottning Silvia Kronprinsessan Victoria Prins Daniel Prinsessan Madeleine Marius Borg Höiby Norska kungahuset

Tidigare hovanställd bryter tystnaden om Victoria – det pågår egentligen

06 okt, 2024, 05:00
Kronprinsessan Victoria och prins Daniel
Vi är vana att se kronprinsessan Victoria som ett proffs ute på det kungliga fältet – och en hovanställd kan avslöja vad som egentligen pågår hemma på Haga.
Annons
Kronprinsessan Victoria till Svensk Dam: ”Vill ge mina barn…”Brand logo
Kronprinsessan Victoria till Svensk Dam: ”Vill ge mina barn…”

Kronprinsessan Victoria är i den unika positionen att hon en dag bli Sveriges drottning – och det är något som hon förberetts för hela sitt liv.

Och kronprinsessans "drottningskola" pågår faktiskt fortfarande. Det är anledningen till att hon nu inlett en militärutbildning på heltid.

Under sina år som arbetande kunglighet har hjärtefrågor också utstakats för Victoria – som uppenbart inte lämnar kronprinsessan, även när hon är "privata" Victoria i sitt eget hem...

Victorias känslosamma ord

Kronprinsessan brinner som bekant för miljö och naturen. Det är ju inte för intet som hon 2016 blev ambassadör för FN:s klimatmål!

Och Victoria tar varje chans hon får till att uppmärksamma de många insatser som behöver göras för att förbättra miljön. Så här lät det till exempel när Svensk Damtidning intervjuade kronprinsessan i augusti.

Annons

Då lade kronprinsessan särskilt fokus på Östersjön:

– Det är syrefattigt och övergött, det är temperaturförändringar och invasiva arter. Det är så mycket. Och Östersjön är ju ett känsligt hav. Det är så många påfrestningar och det finns inte mycket rörelsemån.

Vi fick även en glimt av privata Victoria. Hon nämnde nämligen barnen prinsessan Estelle, 12, och prins Oscar, 8, och hur viktigt det är för henne - som mamma - att ge dem en förståelse för naturen:

– Jag tror att det är det vi måste jobba på, att väcka känslan och skapa en förståelse för vår natur – för att vår nästa generation också ska bry sig. Så det har jag ägnat MYCKET av den här sommaren åt: Att väcka Estelles och Oscars känsla för naturen.

Och det här har man fått se förut, det vill säga hur Victoria även utanför sin kronprinsessroll brinner för miljöfrågan. Inte minst när hovanställda trädde fram i pressen.

Tidigare hovanställd berättar om Victoria

Det var när Karin Sörbring porträtterade Victoria i ett Expressen-reportage 2017 som allmänheten nåddes av hur kronprinsessan är en miljökämpe, även i hemmet.

Då uttalade sig nämligen tidigare hovanställda och kunde avslöja en särskilt hjärtevärmande detalj:

– Hon lyfter på locken till sopkärlen på Haga och har man gjort fel får man skäll, men snällt sådant, sa en av personerna som lät sig intervjuas.

I reportaget kunde man även läsa hur kronprinsessan ställer sig till bilar:

– Kungen kör gärna i sin Mustang, men kronprinsessan känner sig inte bekväm med att åka i en så bränsleslukande bil.

Foto: TT

Annons