Populärt: Drottning Silvia Kronprinsessan Victoria Prins Daniel Prinsessan Madeleine Marius Borg Höiby Norska kungahuset

Hovet bekräftar Victorias problem: "Det har varit tufft"

30 sep, 2024, 19:30
author Vendela Lönnqvist
Vendela Lönnqvist
TT
Kronprinsessan Victoria är mitt uppe i sina studier vid Försvarshögskolan – och det är minst sagt ett pressat schema.
Annons
Madeleines & Silvias glammiga fest i New York • Uppgifter i norsk press: ”Knark hemma hos Mette-Marit” • Därför flyttar Frederik & Mary igen – 3 kungliga snackisar från vecka 39!Brand logo
Madeleines & Silvias glammiga fest i New York • Uppgifter i norsk press: ”Knark hemma hos Mette-Marit” • Därför flyttar Frederik & Mary igen – 3 kungliga snackisar från vecka 39!

Senast kronprinsessan Victoria satt i skolbänken var 2009, då hon studerade freds- och konfliktkunskap vid Uppsala universitet.

Victorias militärstudier – inriktningarna och titeln

I mitten av augusti var tiden återigen kommen – Victoria påbörjade sina fortsatta studier inom det militära, ett viktigt steg i hennes roll som blivande drottning.

Mer specifik tär det den särskilda officersutbildningen hon nu tar sig an vid Campus Karlberg, tillsammans med flera andra studenter som alltså får en kunglighet som klasskompis.

Ämnen som kommer betas av är bland andra taktik, krigsberedskap och militärstrategi, med särskild inriktning på det marina.

Målet är att i slutet av studierna kunna titulera sig som fänrik.

Kronprinsessans hektiska schema – hovet svarar

Det är inte första gången Victoria sätter sig i den militära skolbänken. Hon har tidigare gått andra utbildningar och har nu valt att fördjupa sina kunskaper.

Annons

– Hon vill fördjupa sina kunskaper, inte minst i en tid som denna då det är väldigt mycket oro och krig ute i världen, säger hovets informationschef Margareta Thorgren i en intervju med TV4.

"Svårt att hitta tid"

Hon poängterar att Victoria tycker att det ”är ett otroligt viktigt område” att lära sig mer av. Men att hitta tid till studierna har inte kommit gratis. Det har pågått ett gediget arbete bakom kulisserna att få plugget att passa in med Victorias andra åtaganden.

– Det har varit svårt att hitta tid, men nu är hon här och hon ser jättemycket fram emot den här hösten, säger Thorngren.

Om Victoria sköter sig, vilket vi är helt säkra på att hon gör, väntar sedan en eventuell kadettbal i slutet av utbildningen.

– Vi får väl se, men kadettbal klingar festligt, avslutar Margareta Thorngren.

Annons