Populärt: Drottning Silvia Kronprinsessan Victoria Prins Daniel Prinsessan Madeleine Marius Borg Höiby Norska kungahuset

Tystnaden kring prinsessan Madeleine väcker frågor – hovet vägrar ge svar

17 aug, 2024, 22:00
author Vendela Lönnqvist
Vendela Lönnqvist
TT
Många undrar samma sak om prinsessan Madeleine – men hovet vägrar svara.
Annons
Dubbla kärleksgesterna – med Madeleine & VictoriaBrand logo
Dubbla kärleksgesterna – med Madeleine & Victoria

Nu har det gått lite över två månader sedan prinsessan Madeleine och barnen prinsessan Leonore, prins Nicolas och prinsessan Adrienne klev iland på Arlanda flygplats efter två flygresor från Florida.

Prinsessan Madeleines härliga start på livet i Sverige

Och det blev en härlig start på livet i Sverige. Knappt hann de landa hemma på Hovstallet innan familjen begav sig till Öland för att fira kronprinsessan Victorias födelsedag.

Det var även där de anslöt med Chris O'Neill, vars flytt till Sverige dröjde ytterligare på grund av husförsäljning och allt vad det innebar.

Efter Victorias firande följde några veckors ledighet tillsammans med resten av kungafamiljen. Tiden spenderades på Öland där det bjöds på härligt väder och kusinhäng med de andra kungliga barnen.

Prinsessan Madeleines privata vardag

Det är få förunnat att få en inblick i prinsessan Madeleines vardag, eftersom hon relativt sällan delar med sig av privata stunder med barnen.

Annons

Men på midsommar fick vi en riktigt härlig sommarhälsning från prinsessan, som firade högtiden på Victoria och prins Daniels nyköpta privatbostad på Värmdö utanför Stockholm.

Utöver det är Madeleine väldigt privat av sig – ja, så pass privat att hennes arbete med bland annat utsatta barn inte är tillräckligt officiella för att hon får apanage.

Det jobbar Madeleine med

Det innebär däremot inte att prinsessan sitter och rullar tummarna. Väl hemma i Sverige finns det mycket som tyder på att hon kommer jobba allt mer med stiftelsen Childhood Foundation, som hon sitter som vice hedersordförande för sedan 2021.

Stiftelsen grundades av mamma drottning Silvia redan 1999 och arbetar för att stärka skyddet och minska riskerna för att barn ska utsättas för sexuella övergrepp.

Men exakt vad mer Madeleine gör bakom kulisserna är hovet förtegna om.

– Prinsessan Madeleine och det hon arbetar med är inget som vi skriver i den kungliga kalendern, så därför kan jag inte kommentera det, har hovets informationschef Margareta Thorgren tidigare berättat för Svensk Damtidning.

Därför säger Madeleine ”tihi” i omtalade videonBrand logo
Därför säger Madeleine ”tihi” i omtalade videon

Då börjar Madeleine jobba igen – hovets vägran

Att Madeleines namn sällan står med i kungliga kalendern är alltså inget misstag. Desto roligare är det därför när hon väl dyker upp på diverse evenemang.

Annons

– Många arbetsuppgifter, exempel inom stiftelser är inte officiella uppdrag men är nog så viktiga att sätta ljus på. Dessa kommuniceras ofta i stiftelsernas egna kanaler och i prinsparets och prinsessan Madeleine egna sociala medier, fortsatte Margareta Thorgren.

Därför återstår det att se om hon följer med drottning Silvia när hon medverkar under World Regioinal Congress on Child Abuse and Neglect måndagen den 19 augusti i Uppsala – det hade inte förvånat, eftersom ämnet ligger prinsessan nära hjärtat och är en viktig fråga för henne.

Det är däremot ingenting som ges svar på när Svensk Damtidning sökt hovet.

Annons