Populärt: Drottning Silvia Kronprinsessan Victoria Prins Daniel Prinsessan Madeleine Marius Borg Höiby Norska kungahuset

Victoria lämnas utanför – stora markeringen mot kronprinsessan

12 sep, 2024, 09:30
author Vendela Lönnqvist
Vendela Lönnqvist
TT
Förändringen är verkligen påtaglig för kronprinsessan Victoria!
Annons
Hovet bekräftar: Victoria börjar särskild officersutbildningBrand logo
Hovet bekräftar: Victoria börjar särskild officersutbildning

"För att ytterligare fördjupa sitt engagemang inom Försvarsmakten påbörjar H.K.H. Kronprinsessan särskild officers­utbildning (SOFU) under hösten 2024."

Kronprinsessan Victoria studerar till officer

Så löd meddelandet från hovet den 25 april 2024. Kronprinsessan Victoria ska alltså vidareutbildas inom det militära för att på så sätt stärka och vidga sina kunskaper inom det svenska försvaret.

Det blir en ny, spännande utmaning – men inte helt främmande för Victoria, som tidigare gått grundutbildningen. Inte heller är det särskilt förvånande, många blivande regenter har gått fortsatta studier inom militären och Victoria är en i raden av dessa.

Hon gör detta i syfte av "att öka sin kunskap och förståelse för Försvarsmaktens uppgifter och verksamhet på strategisk, operativ och högre taktisk nivå", skrev hovet vidare i pressmeddelandet.

Kommer gå marin inriktning

Det blir en lång period av studier för Victoria, som enligt Fredrik Peedu, kommendör och ställföreträdande personaldirektör vid Försvarsmakten, kommer gå marin inriktning.

Annons

– Till hösten inleder hon då officersutbildningen och kronprinsessan kommer att ha en marin inriktning. När hon är klar och godkänd kommer hon att bli fänrik.

Adam Ihse/TT

Som bekant besitter Victoria en riktig kämpaglöd och låter sällan saker göras halvdant. Fredrik Peedu förklarar att utbildningen kommer ta en hel del tid från henne, eftersom den pågår 40 timmar i veckan.

– Kronprinsessan har ju sitt övriga program, så då kommer hon i vissa fall att behöva studera helger och kvällar. Men tittar du på hennes kalender framöver så är den hyfsat tom. Förste adjutanten och hovet har tagit på sig att skapa ett utrymme så att hon kan fullfölja utbildningen, säger Fredrik Peedu till Svensk Damtidning.

Hovet om Victorias utbildning

Hovets informationschef Margareta Thorgren menar att utbildningen i sig inte innebär någon förändring i Victorias roll som kronprinsessa. Däremot kan planeringen komma att se annorlunda ut.

Annons

– De officiella uppdragen kronprinsessan har planeras fortsatt att genomföras. Däremot blir det prioriteringar i andra program och förfrågningar, eftersom huvudfokus för kronprinsessan ligger på försvarsutbildningen ett tag framåt.

Kronprinsessan Victoria till Svensk Dam: ”Vill ge mina barn…”Brand logo
Kronprinsessan Victoria till Svensk Dam: ”Vill ge mina barn…”

Förändringen för Victoria – nu är det tydligt

Och prioriteringar i andra program har nu visat sig tydligt. I den kungliga kalendern har Victoria betydligt färre jobb inplanerade än tidigare höstar.

Det närmsta inplanerade arbete är ett sammanträde i kronprinsessan Margaretas Landstormsfond den 23 september, följt av en informationskonselj den 27 september och till sist en diplomatmottagning den 18 oktober.

Så även om hon självklart kommer kunna klämma in kungliga uppdrag då och då är det förmodligen såhär det kommer se ut under hennes tvååriga utbildning.

Annons