Populärt: Drottning Silvia Kronprinsessan Victoria Prins Daniel Prinsessan Madeleine Marius Borg Höiby Norska kungahuset

Victorias tuffa insikt om nära vännerna – är inte som hon trott: “Jättesvårt”

17 okt, 2024, 07:00
author Alice Lövholm
Alice Lövholm
TT.
Kronprinsessan Victoria öppnar upp om de svåra känslorna kring vänskapsrelationerna.
Annons

Kronprinsessan Victoria har många nära vänner som hon känt ända sedan hon var liten. Som kunglighet är det viktigt att ha lojala vänner som finns där i både vått och torrt.

Bilderna inifrån Victorias slutna militärskola • Madeleiens härliga överraskning! • Margrethes oväntade comeback – 3 kungliga snackisar från vecka 41!Brand logo
Bilderna inifrån Victorias slutna militärskola • Madeleiens härliga överraskning! • Margrethes oväntade comeback – 3 kungliga snackisar från vecka 41!

Men ibland kan skenet bedra – och Victoria tvingas gå en tuff insikt till mötes...

Kronprinsessan Victorias tvivel om nära vännerna

Många av Victorias nära vänner lärde hon känna redan som barn och tonåring. Antingen genom skolan eller genom att deras föräldrar var och är goda vänner till kung Carl Gustaf och drottning Silvia.

Tillsammans har de gått igenom livets alla tillkortakommanden och stora händelser. Allt från nya relationer till bröllop och barn. Idag är flera av de mammor precis som Victoria själv.

Victorias träffade bästa vännen Caroline Dinkelspiel under gymnasietiden på Enskilda gymnasiet. Vänskapsbandet som sträcker sig genom flera decennier har vuxit sig starkare för varje år som gått.

Kronprinsessan Victoria och nära vännen Caroline Kreuger Nillson har känt varandra hela livet. Foto: Charles Hammarsten/TT

Detsamma gäller vännerna Caroline Kreuger Nilsson och Leonie Gillberg som även de gick på Enskilda gymnasium. Caroline Keruger Nillson kom tidigt in i bilden då hennes föräldrar Björn och Agneta Kreuger är några av kungaparets allra bästa vänner. Faktum är att Caroline endast föddes tre dagar före Victoria, vilket gör att de bokstavligen har känt varandra hela livet.

Annons

– Deras lojalitet är enastående, utan den hade Victoria och de andra så kallade kungabarnen för länge sedan kollapsat. Bakom lojala vänners beskydd har Victoria, som alla andra kunnat dansa, sjunga och leva ut, vilket har varit livsnödvändigt för kronprinsessan, säger Svensk Damtidnings krönikör Herman Lindqvist.

Idag är de starka vänskaperna inget annat än självklara – men om man spolar tillbaka bandet kämpade en ung Victoria en gång i tiden med svåra känslor kring vilka som faktiskt var hennes vänner.

"Är den personen kompis med mig för att jag är Victoria?"

När kronprinsessan Victoria genomförde sitt första tal inför svenska folket var hon blott 18 år gammal. Fyra dagar efter talet i Rikssalen i Stockholms slott reste hon och resten av familjen till Öland och deras älskade Solliden. Då öppnade en ung Victoria upp sig om hennes tuffa insikt kring just vänskapsrelationer.

Kronprinsessan Victoria höll sitt första tal på sin myndighetsdag den 14 juli 1995. Foto: Tobias Röstlund/TT

– Jag hade läst på ordentligt inför intervjun med Victoria. Träffat flera av hennes kompisar i Stockholm och frågat runt. Alla hade avslöjat samma sak: Hon har brutit med flera så kallade kompisar. Jag förstod att det kunde vara känsligt, men jag var tvungen att ställa frågan. Hon hade aldrig tidigare pratat om detta, säger Svensk Damtidnings chefredaktör Johan T Lindwall.

Annons

Kronprinsessan Victoria svarade då öppet och ärligt på frågan:

– “Så här är det”, sa hon. ”Det stämmer, jag har ganska nyligen upptäckt att det har funnits människor omkring mig som kanske inte var så bra vänner som jag hade trott. De var inte de sanna vänner som jag hade förväntat mig.”

– ”Det är ju något jag aldrig kan veta i början. Det ger ju sig längs med resans gång, men visst är det jobbigt. Hela tiden måste jag vara misstänksam. Är den personen kompis med mig för att jag är Victoria? Eller för att jag är kronprinsessan Victoria? Jättesvårt.”, berättar Johan T Lindwall vidare i boken Victoria - Prinsessa och mamma.

Foto: TT.

Annons