Populärt: Drottning Silvia Kronprinsessan Victoria Prins Daniel Prinsessan Madeleine Marius Borg Höiby Norska kungahuset

Barnens ord om Sven-Göran Erikssons sista svåra tid: "Oförglömligt"

26 aug, 2024, 12:29
author Vendela Lönnqvist
Vendela Lönnqvist
TT
Sven-Göran Eriksson har avlidit. Såhär spenderade han sin sista tid i livet.
Annons
Sven-Göran ”Svennis” Eriksson efter cancerbeskedet: ”Gör något bra av det”Brand logo
Sven-Göran ”Svennis” Eriksson efter cancerbeskedet: ”Gör något bra av det”

Sven-Göran Eriksson har avlidit. Han blev 76 år gammal.

Den ikoniska fotbollstränaren drabbades i början av 2023 av obotlig cancer i bukspottskörteln.

Sven-Göran Erikssons sista tid i livet

Kvar lämnade han en familj i sorg. Närmaste dottern Lina Eriksson, sonen Johan Eriksson och hans fru Amana, hans pappa Sven, flickvännen Yaniseth med sonen Alcides och bror Lars-Erik med fru Jumnong.

I ett pressmeddelande ber familjen om respekt för att få plats att sörja i fred och ber att inte blir kontaktade.

Efter att han blev varse om diagnosen fick han ett år kvar i livet som prognos av läkarna. Den tiden tog han tillvara på genom att spendera den med familjen hemma i Björkefors, Värmland.

Dottern Lina om pappans sjukdom

Nyligen släpptes en ny dokumentär om "Svennis". Men dottern Lina bekräftade tidigare att hennes pappa var alldeles för sjuk för att medverka under premiären i London, som ägde rum på fredagen.

Annons

Även vännen Anders Runebjer bekräftar det försämrade hälsotillståndet. Han meddelar att Sven-Göran inte ens orkade gå runt favoritsjön Fryken, som fotbollsikonen ville ha sin aska spridd i.

– Fryken är så vacker. Men tyvärr tillåter inte Svens hälsa att han promenerar längs med den längre. Det är en tuff tid för honom, sade Anders till The Mirror.

Dottern Lina, till vänster, och Sven-Göran Eriksson, till höger.
Dottern Lina, till vänster, och Sven-Göran Eriksson, till höger. TT

I ett inlägg på X har nu dottern publicerat en text om pappans sista tid i livet.

"Pappa berättade i början av detta år om sin allvarliga sjukdom och fick fantastisk respons från vänner och fotbollsfans runt om i Europa. Han blev inbjuden till flera fotbollslag i England, Italien, Portgual och Sverige. De delade sin kärlek till fotboll och till pappa. Det var oförglömligt för både honom och oss."

Annons

Prins William sörjer "Svennis"

Under sina år som fotbollstränare har han lyckats ta sig hela vägen till förbundskapten för England – och sörjs nu dessutom av prins William.

"Tråkigt att höra om Sven-Göran Erikssons bortgång. Jag träffade honom flera gånger som Englands tränare och slogs alltid av hans karisma och passion för spelet. Mina tankar går till hans familj och vänner. En riktig gentleman i sporten. W", skrev prinsen i ett inlägg på X.

Prins Oscar spelar fotboll på VictoriadagenBrand logo
Prins Oscar spelar fotboll på Victoriadagen

Sven-Göran Erikssons karriär

Sven-Göran, som i folkmun kallades "Svennis", inledde sin karriär i Degerfors 1977. När han hjälpte till att kamma hem EUFA-cuptiteln med IFK Göteborg 1982 fick karriären en ordentlig skjuts.

Nu sörjer även hela fotbollsvärlden. "Svennis" gjorde ett ordentligt avtryck som tränare för bland andra Manchester City, Roma, Fiorentina och Sampdoria.

Sven-Göran Erikssons sista hälsning

I dokumentären passar "Svennis" på att skicka en sista hälsning och några väl valda ord.

– Det är en cancer som inte kommer att försvinna. Jag vet att den finns där, den kommer inte försvinna. Jag känner ingen smärta, men en dag kommer den ta mig. Innan den dagen kommer, lev i stället för att bara sitta ner och tänk på när och hur och det kommer att hända.

– Jag har haft ett underbart långt liv och kom ihåg mig med ett leende. Hej då.

Annons