Populärt: Drottning Silvia Kronprinsessan Victoria Prins Daniel Prinsessan Madeleine Marius Borg Höiby Norska kungahuset

Pascal Engmans stora ångest trots succén: "Livrädd varje dag"

27 sep, 2024, 13:00
author Alice Lövholm
Alice Lövholm
Pascal Engman.
Foto: TT.
Pascal Engman är aktuell med sin nya bok "Ingen". Svensk Damtidning får en pratstund med författaren om rädslor, att bli tvåbarnspappa och den planerade flytten utomlands.
Annons
Camilla Läckberg avslöjar hemliga föräldratipset: ”Allra bästa”Brand logo
Camilla Läckberg avslöjar hemliga föräldratipset: ”Allra bästa”

Pascal Engman, 38, är idag Sveriges bäst säljande manliga författare. Det är inte bara i Sverige han dominerar, hans läsarkrets sträcker sig långt utanför landets gränser.

Det är en förväntansfull Pascal som lyfter upp luren när vi ringer. Flickvännen Linnea är gravid och familjen planerar att flytta utomlands. "Livet leker" och karriären blomstrar men inombords bär han också på rädslor.

Pascal Engman om nya boken "Ingen"

När Svensk Damtidning når Pascal befinner han sig på Arlanda flygplats i Stockholm och är påväg till Norge för att ta emot det norska litteraturpriset Glaskniven. Hans bok "Kokain" har valts till bästa internationella kriminalroman.

– Nästa vecka är det bokmässan. Jag är nominerad till ytterligare två priser. Linnea är en gravid och vi ska ha barn. Ja, så livet leker kan man säga, säger en uppspelt Pascal.

Annons

Den 8 oktober släpps hans senaste verk "Ingen", den sjunde boken i serien om polisinspektören Vanessa Frank som också kan komma att bli den sista.

– Det är den sista på ett par år i alla fall. För sedan ska jag skriva fristående böcker, har jag tänkt. Så jag kommer i ta en lång och kanske välbehövlig paus från Vanessa Frank.

Pascal Engman.
Pascal Engman och sonen Benjamin, 3 år. Foto: Instagram/Pascal Engman.

I "Ingen" ställer han frågan hur långt en förälder är villig att gå för att skydda sitt barn. Pascal största inspirationskälla som alltid varit samtiden vi lever i fick precis som många föräldrar nya perspektiv när sonen Benjamin, 3 år, kom till världen.

– Dels har jag en helt annan förståelse för hur det är att skriva om föräldraskap när ens karaktärer har barn men jag blev också mycket mer effektiv när jag fick barn. Förr skrev jag 5-6 timmar om dagen, nu skriver jag kanske 2-3 timmar om dagen.

Annons

Pascals rädslor för framtiden

Under de senaste åren har karriären tagit kometfart, något Pascal inte tar för givet.

– Varje gång jag åker till Tyskland, Storbritannien eller till Norge och någon säger “vi älskar dina böcker”, det är liksom så overkligt. Jag blir rörd och glad av varenda gång.

Trots framgångarna finns det rädslor inför framtiden. Pascal beskriver rädslan för att tappa både kreativiteten och läsarkretsen.

Pascal Engman.
Pascal Engman är sveriges bäst säljande manliga författare. Trots framgångarna bär författaren på rädslor inför framtiden. Foto: Christine Olsson/TT

– Jag är livrädd varje dag för att bli pank eller att inte få skriva någon mer bok för att inget förlag vill ha mig, det tänker jag på fem gånger om dagen. Så jag har gott som rädslor för framtiden.

Hur hanterar du dem?

– Genom att skriva. Förr kunde jag spela fotboll och försvinna helt i det men idag är det att skriva. Det är det enda som gör att allt runt om försvinner.

Annons

Pascal om att bli tvåbarnspappa och flytten till Spanien

Om några månader får familjen tillökning. Flickvännen Linnea är gravid och sonen Benjamin ska få ett syskon. Det är inte det enda som blir nytt – de planerar även att flytta utomlands till varmare breddgrader.

Hur känns det att du ska bli tvåbarnspappa?

– Det känns otroligt. Man längtar nästan mer den här gången än vad man gjorde första gången. För nu har man ett sorts facit på hur fantastisk det är att få ett barn. Det ska bli kul också att se det här barnet växa upp i Spanien med en annan kultur och se om hen blir spansk eller svensk.

Pascal och flickvännen Linnea har länge velat testa på att bo utomlands. Under åren har de åkt till Pascals pappas hemland Chile under långa perioder och trivs som bäst i det varma klimatet.

– De senaste sju åren har jag och Linnea flytt den svenska vintern. För att vi båda avskyr vintern så otroligt mycket. Men nu när Benjamin, vår son, börjar på förskolan så kommer vi inte kunna göra det. Så då tänkte vi att då får vi bo utomlands året om, berättar Pascal och fortsätter:

Annons

– Jag har svårt att se framför mig att klä på en treåring en overall i februari och har man möjligheten att slippa det, vilket jag lyckligtvis har, så känns det nästan som en plikt att emigrera.

Pascal Engman.
Pascal Engman och flickvännen Linnea väntar sitt andra barn och planerar att flytta utomlands till soliga Spanien. Foto: Jari Kantola

Varför just Spanien?

– Dels för att jag pratar spanska. Dels för att vi inte vill vara för långt bort från familjen men ändå vill ha värme. Då ligger ju Spanien bra till, det är bara fyra timmar från Stockholm med flyg.

Pascal och Linnea har hållit ihop sedan första mötet sommaren 2016. De träffades genom dejtingappen Tinder och föll snabbt för varandra.

Var det kärlek vid första ögonkastet?

– Alltså redan första gången vi träffades så tog det någon timme innan jag insåg att jag var vansinnigt förälskad i henne för det blev jag verkligen genast. Hon också hoppas jag, men det tror jag, eller det har hon sagt, säger Pascal med ett skratt.

Vad var det du föll för?

– Det var nog att hon var och är så otroligt snäll, hon är på riktigt den snällaste människan jag känner, det finns ingen som tror så gott om andra människor och det tycker jag är en så fin egenskap när man är en cyniker som jag själv är.

Foto: TT, Instagram/Pascal Engman.

Annons