Populärt: Drottning Silvia Kronprinsessan Victoria Prins Daniel Prinsessan Madeleine Marius Borg Höiby Norska kungahuset

Bråk efter kockens ord i sändning – programledaren paff: "Vad är det du säger?"

05 okt, 2024, 16:00
Aj då – stjärnkrögarens ord rör upp rejält med känslor.
Annons

Kocken Erik Videgård är en av landets mest välmeriterade krögare, som gärna delar med sig av recept och tips i rutan. Inte minst i Nyhetsmorgon, där han är återkommande gäst på helgerna.

Just nu är han också aktuell som deltagare i All stars-säsongen av Kockarnas kamp. Men det är under ett gästspel i Sveriges Radio som han kommer med ett budskap som rör upp en rejäl känslostorm – både i studion, och bland lyssnarna.

5 saker du inte visste om Erik VidegårdBrand logo
5 saker du inte visste om Erik Videgård

Här chockas programledaren av Erik Videgårds tips

Ja, Erik gjorde en avstickare från Nyhetsmorgon och gästade istället Morgonpasset i P3. Sin vana trogen, kom han med ett tips som visade sig vara kontroversiellt:

– Sluta nu grilla hamburgarna, snälla ni. Stek dem istället.

Orden chockar programledaren David Druid, som verkar gå till grillen när det vankas burgare.

Annons

– Vad är det du sitter och säger? Steka hamburgare istället för att grilla dem? Hur ska jag någonsin tro på någonting du säger efter det?!

Men Videgård, som drivit flera framgångsrika krogar, släppt kokböcker och blivit belönad med utmärkelser, vet vad han pratar om.

– Nu pratar vi en livssanning här. Därför att det är färs, och färsen har fett, och lägger du fett över en öppen eld då smälter fettet.Och vad händer när fettet rinner ur hamburgaren? Det är bara köttfibrerna kvar. Köttfiber är torra. Det här vet 14-åringar från Luleå till Ystad, säger kocken i sändning.

– Men om man grillar den medium då...?, provar Druid.

– Nej nej nej nej! Du steker hamburgare. Det är faktum, inget annat.

Erik Videgårds kontroversiella tips skapar bråk

Det här tipset visade sig uppröra rejält, och i Sveriges Radios kommentarsfält blir det till och med bråk. Det finns de som menar att han har tokfel, att man visst ska grilla – och de som rycker ut till Videgårds försvar. I skrivande stund har klippet 420 kommentarer där grilltokar och amatatörkockar går i klinch.

Annons

– Eeehh... nja, måste nog tillstå att de gånger jag grillat hamburgare har de blivit suveränt goda. Dessutom smälter väl fettet även i en stekpanna? Nä, måhända är grillade hamburgare fettsnålare men de är grymt goda (och kanske även nyttigare)." skriver en person som inte håller med.

– Märks ju att det finns ett gäng i kommentarsfältet som käkar platta halvfabrikats hamburgare när de grillar. Man behöver ju inte vara raketforskare för att fatta att Erik har rätt med det han säger, konstaterar en annan som är på stek-sidan.

Det är inte första gången Erik Videgårds matlagningstips väcker ilska. Han är inte rädd för att vara rak – och skräder inte med orden. Ja, vem har glömt alla de gånger han uppmanat folk till att skrota den praktiska vitlökspressen?

Krögaren Erik Videgård lagar mat
Erik Videgård är inte rädd för att komma med den tuffa sanningen. Johan Jeppsson/TT

Foto: TV4/TT

Annons