Populärt: Drottning Silvia Kronprinsessan Victoria Prins Daniel Prinsessan Madeleine Marius Borg Höiby Norska kungahuset

Gästens stora kritik – mitt framför Anna Brolin: "Chilla lite"

28 aug, 2024, 09:00
author Albin Bramstedt
Albin Bramstedt
Anna Brolin.
Anna Brolin har länge varit programledare för Efter fem. TV4
Gästen stod för en tydlig markering – i direktsändning framför Anna Brolin.
Annons
7 saker du inte visste om Anna BrolinBrand logo
7 saker du inte visste om Anna Brolin

Efter fem är äntligen tillbaka! TV4:s flaggskepp har under sommaren legat i dvala, men har likt en raket skjutit upp i himlen och färgat vardagshimlen i vackra nyanser.

Intressanta gäster såsom Anders Bagge, Lee Christiernsson och Farah Abadi har i augusti underhållit tittarna.

Kändisarna pryder programmet med sin stjärnglans, men det härliga med Efter fem är att även mindre kända personer får chansen att berätta om livserfarenheter och upplevelser.

Annons

Under måndagen berättades en mycket intressant historia, som var värd att lyssna på.

"Jag har varit med så länge"

Veckans första program rattade Anna Brolin. Det är inte bara Efter fem som är tillbaka efter sommarlov – även Sveriges skolor öppnar återigen upp.

En av gästerna under måndagens Efter fem-program var mellanstadieläraren Catharina Glaas. Hon kom med en uppmaning till alla oroliga föräldrar inför skolstarten.

– Chilla lite på den där sändknappen innan ni skickar mejlet, säger hon i programmet.

Läraren åsyftar en rapport som nyligen släpptes av fackförbundet Sveriges Lärare. Det framkommer att ungefär var fjärde lärare i kommunala eller vinstdrivande skolor under det senaste året har upplevt betygpåtryckningar från vårdnadshavare till elever.

Catharina Glaas.
Catharina lyfte problemen lärare dagligen stöter på. TV4

För privata icke-vinstdrivande skolor är det ännu fler. Där har mer än var tredje lärare utsatts för påtryckningar.

Annons

Catharina Glaas berättar om en stressfylld tillvaro.

– Jag har varit med så länge nu så jag brukar bara säga till dem att jag har koll. Men de första tio-tolv åren var man rädd för att öppna mejlkorgen varje morgon, och nu känner jag det ibland, fortsätter hon i Efter fem.

Slår ofta över

Det är enligt rapporten också vanligare med "extra angelägna" mellanstadieföräldrar. Dessa trycker alltså på lite extra när det kommer till barnens betyg.

Anna Brolin och Catharina Glaas.
Catharina Glaas och Anna Brolin diskuterade det intressanta ämnet. TV4

– Man är själv ganska utbildad och rädd att barnen inte ska vilja plugga och att de inte ska klara alla åren. Så man är verkligen angelägen att sopa banan för sitt eget barn, säger läraren och fortsätter:

Annons

– Jag kan förstå det men ibland slår det över. Det är klart att de ska höra av sig till oss men ibland blir det för mycket. Det blir nästan som en kravlista.

Skärmdump: TV4

Annons