Populärt: Drottning Silvia Kronprinsessan Victoria Prins Daniel Prinsessan Madeleine Marius Borg Höiby Norska kungahuset

Här tvingas Matilda Boza rycka in – efter expertens kontroversiella uttalande i Nyhetsmorgon

30 jul, 2024, 06:00
author Vendela Lönnqvist
Vendela Lönnqvist
TV4
Matilda Boza var snabb på att rycka in efter expertens kontroversiella ord…
Annons
Här är profilerna i "Nyhetsmorgon"Brand logo
Här är profilerna i "Nyhetsmorgon"

Det är sommar men ”Nyhetsmorgon” består som vanligt i agendan på TV4 under mornarna och förmiddagarna.

Måndagens program rattades av inga mindre än Matilda Boza och Martin Järborg och i ett av inslagen under morgonen var barnläkaren Jonas Ludvigsson inbjuden.

Barnläkaren om obehagliga scenerna på sjukhuset

Det är ju nämligen inte bara härligheter som kommer med de varma månaderna, det är också sommarlov för ungdomarna runt om i landet – och för vissa innebär det också debuten för alkohol.

Sommaren är nämligen högsäsong för många unga att dricka just alkohol, ofta utan föräldrars vetskap. Jonas var därför på plats via länk för att ge sina allra bästa råd till oroade föräldrar.

Han förklarar att riskerna med att bli full är att många ungdomar, som inte heller förstår sina gränser, försätter sig i situationer de annars inte skulle hamna i.

Annons

– Jag tänker på en ung kille jag träffade en gång som hamnade i ett onödigt slagsmål och blev sönderslagen i ansiktet. Det hade inte hänt om han hade varit nykter, säger Jonas i intervjun med ”Nyhetsmorgon”.

Barnläkarens kontroversiella råd

Det är inte heller ovanligt, menar läkaren, att många föräldrar underskattar hur unga barnen är när de börjar dricka alkohol. Han har vid flera tillfällen fått in personer som är 14-15 år. Därför anser han att man bör prata om alkohol redan när barnet är 13 år.

Rent medicinskt är det dessutom farligare för ungdomar att dricka alkohol än vuxna.

– Ungdomar är ofta tunnare och svårare att ta hand om alkoholen och får ett högre promilletal. Man är inte lika van som vuxna att hantera alkohol och det får värre konsekvenser.

Matilda Boza ryter ifrån till gästen

Jonas fortsätter sedan att ge ett, som han själv kallar det, kontroversiellt råd:

– Drick öl, inte sprit!

Då är programledaren Matilda Boza snabb med att rycka in:

– Man får inte dricka alkohol under 18, ska vi säga.

Annons