Populärt: Drottning Silvia Kronprinsessan Victoria Prins Daniel Prinsessan Madeleine Marius Borg Höiby Norska kungahuset

Kända skådespelaren om drogmissbruket: "Jag tappade fotfästet"

19 okt, 2024, 20:00
author Emmakarin Hallheden
Emmakarin Hallheden
Claes Malmberg tillsammans med bland andra Tilde de Paula Eby, Felix Herngren och Siw Malmkvist under inspelningen av talkshowen Tilde. Karin Törnblom/TT
Den folkkära komikern och skådespelaren öppnar upp om sina missbruksproblem.
Annons
5 program i ”Sommar i P1” som väckt reaktionerBrand logo
5 program i ”Sommar i P1” som väckt reaktioner

Det är i en intervju med Expressen som den kända komikern och skådespelaren avslöjar det hemska.

Men först tar han oss tillbaka till den allra första början.

Det första genombrottet

Claes Malmberg skulle egentligen bli plåtslagare och höll på med teater vid sidan av, berättar han. När han var 21 år, 1980, fick han sin första stora roll med den fria teatergruppen Götateatern. Han hade dessutom ett kort kontrakt på bland annat Göteborgs stadsteater – men det skulle dröja till slutet av 80-talet innan han blev känd för allmänheten. Vilket dessutom kom sig av en total slump.

Det riktiga genombrottet kom sig av att han satt tillsammans i en bil med Frank Gunnarsson – en man han arbetade med på lokalradion i Göteborg. I bilen började Claes Malmberg köra en slags karaktär, och när Frank senare skulle direktsända, fanns det inte tillräckligt mycket material. Så han bad Claes Malmberg göra den där karaktären från bilen.

Annons

Som den där karaktären stod han och liverapporterade om totalt nonsens från en bilmack, berättar Malmberg, och snart fick både karaktären ett eget program i lokalradion – och ett namn.

Namnet var Ronny Jönsson.

Claes Malmberg – rikskänd över en natt

År 1989 gick därefter Ronny Jönsson från att vara ett fenomen i Göteborg – till att bli rikskänd genom tv. Programmet "Fredagsexter" hade premiär och Ronny Jönsson blev ett fast inslag. Claes Malmberg säger att ett sådant program skulle setts av 150 000 personer om det gavs ut idag – men då, när det bara fanns två kanaler, sågs programmet av två miljoner människor.

Från en dag till en annan hade han blivit känd i hela Sverige – och sedan brakade allt loss, enligt Claes Malmberg.

Annons
En deltagare säkrad! Men vem ska han tävla med – och vilka ska han tävla mot?

Skådespelaren: "Kunde inte hantera det"

Samtidigt som han turnerade runt i Sverige som Ronny Jönsson spelade han Shakespeare på Backa Teater. I små privatflygplan kördes han kors och tvärs över hela landet av amatörpiloter, och han säger att bara det var en fara för livet.

Men det stora genombrottet hade sin mörka baksida.

– Jag tappade fotfästet. Plötsligt gick man från att vara en ”vanlig” människa till att göra intervjuer och vara påpassad. Jag kunde inte hantera det, säger Claes Malmberg till Expressen och fortsätter:

– Så kom kokain in i bilden. Jag fick bekymmer med det givetvis eftersom jag har ett missbruksbeteende.

Claes Malmberg säger att han behöver vara försiktig med droger, men eftersom att han var ung när det begav sig visste han inte det. Han berättar att det blev väldigt turbulent.

Claes Malmberg under galapremiären av filmen Knyckertz & Snutjakten. Jari Kantola/TT

Tidigare har Claes Malmberg också berättat att han blev inlagd på behandlingshem under 1990, men att han inte slutade ta kokain förrän sex-sju år senare. Han har beskrivit perioden som en otroligt destruktiv period i sitt liv.

Men idag har det gått över 20 år sedan vår folkkära komiker och skådespelare Claes Malmberg tog kokain – för allra sista gången.

Annons