Populärt: Drottning Silvia Kronprinsessan Victoria Prins Daniel Prinsessan Madeleine Marius Borg Höiby Norska kungahuset

Kristin Kaspersen bryter tystnaden – efter stora kritiken: “Ingen trodde det skulle bli såhär”

29 aug, 2024, 11:00
author Alice Lövholm
Alice Lövholm
Kristin Kaspersen.
Foto:TT.
Kristin Kaspersen, 54, svarar på kritiken om inspelningarna av nya programmet ”Race across the world” – så gick det till bakom kulisserna.
Annons
Kristin Kaspersens dilemma i kärlekslivetBrand logo
Kristin Kaspersens dilemma i kärlekslivet

Kristin Kaspersen, 54, är programledaren vi känner igen från tv-program som Let's Dance och Biggest Loser.

Snart syns hon som programledare i programmet "Race across the world" – det från början brittiska programformatet som nu får en svensk version.

Under sommaren har flera i produktionen riktat kritik mot de tuffa arbetsförhållandena under inspelningarna – nu bryter Kristin tystnaden och ger sin bild av saken.

"Anställda har blivit sjuka av utmattning”

I början av sommaren slogs de första larmen om missförhållanden i produktionen för det kommande tv-programmet "Race across the world" på Discovery. Programmet där vi får följa flera kända profiler ska ta sig över en hel kontinent utan varken flyg, bankkort eller telefon.

Annons

Arbetsmiljöproblemen kunde avslöjas av Instagramkontot TV:s baksida som belyser arbetsmiljöproblem i tv-branschen.

”Från dag ett har det jobbats orimligt långa arbetspass utan någon som helst vila” och ”anställda har blivit sjuka av utmattning”, stod det i Instagraminlägget.

Kristin Kaspersen.
Kristin Kaspersen är programledare i nya tv-programmet "Race across the world" på Discovery. Foto:Anders Kilander / Warner Bros. Discovery

Sedan dess har ett tiotal anställda i produktionen vittnat anonymt till tidningen Aftonbladet.

– Immunförsvaret känns helt sänkt. Jag har jobbat med det här i många år och det är den värsta produktionen jag har jobbat med. Bristfällig planering, bristfälliga resurser, bristfällig arbetsmiljö överlag, säger en anställd.

Både Axel Eriksson – innehållsdirektör på Warner Bross Driscovery och Anna Rydin vd på produktionsbolaget ITV som står bakom programmet har svarat på kritiken. Nu bryter även Kristin Kaspersen tystnaden och berättar om verkligheten bakom kamerorna.

Annons

Kristin Kaspersen bryter tystnaden

”Vi har ingen anledning att ifrågasätta enskilda medarbetares upplevelse. Vi är som sagt medvetna om att det till en början funnits problem, och att dessa medfört att några haft en sämre upplevelse. Vi vet också att ITV arbetat hårt för att lösa dessa problem och att det enligt all information vi får nu fungerar som det ska.", sa Axel Eriksson till Aftonbladet i början av juli.

"Jag är i daglig kontakt med produktionsledningen. Vi har gjort stora förändringar. Alla har kunnat vara lediga, rutter har kortats och schemat lagts om. Jag får rapporter om samsyn gällande genomförda förändringar”, sa Anna Rydin.

I kritiken som framförts lyfts däremot Kristin Kaspersen som den person anställda har kunnat prata med.

– Hon är som sin mamma, hon är den enda som stödjer oss och försöker hålla humöret uppe och är en fin och snäll person, säger en anställd till Aftonbladet.

I en intervju med Expressen berättar Kristin själv om hennes erfarenheter från inspelningen.

– Det är ju självklart om någonting inte funkar så ska det ju lösas. Det är ett litet problem att lösa det när man är ute i Europa på ett annat sätt än om man hade varit i en studio i Stockholm. Men med det sagt så ska man ju absolut försöka göra sitt yttersta, vilket jag tycker man verkligen gjorde. Det tar lite längre tid, säger Kristin till Expressen och fortsätter:

Annons

– Sen är det ju svårt när du redan är slut att ladda om och du vet att du har en lång resa kvar. Sen tycker jag att teamet, deltagarna och produktionsbolagen jobbade alla. Jag såg ju hur alla kämpade, att man korkade arm på något sätt och verkligen gör sitt yttersta.

Kristin berättar hur hon satt och käkade middag med teamet när kritiken kom ut och att det inte var en hemlighet – alla visste om att de hade det tufft.

– Alla visste att det skulle vara jobbigt när de åkte iväg men ingen trodde att det skulle bli såhär tufft, säger Kristin.

Kristin förstår hur det kan uppstå splittringar när alla befinner sig på olika platser men lyfter vikten i att jobba tillsammans för att försöka lösa saker på bästa sätt.

Foto: TT.

Annons