Populärt: Drottning Silvia Kronprinsessan Victoria Prins Daniel Prinsessan Madeleine Marius Borg Höiby Norska kungahuset

Mikael Sandström är rasande – efter obehagliga videoklippet: "Dumt och sorgligt"

18 aug, 2024, 13:00
author Vendela Lönnqvist
Vendela Lönnqvist
TT
Mikael "Sandström" Soldoktorn ryter ifrån – på skarpen.
Annons
6 saker du inte visste om Mikael "Soldoktorn" Sandström!Brand logo
6 saker du inte visste om Mikael "Soldoktorn" Sandström!

Ännu en trend har blivit viral bland unga på Tiktok – och den gör Mikael "Soldoktorn" Sandström, 66, fly förbannad.

Farliga trenden – Mikael Sandström ryter ifrån

Trenden går ut på att sola när det är som högst UV-index, alltså när solens strålar är som starkast.

Trenden är livsfarlig, menar Mikael Sandström, eftersom det kan orsaka både hudskador och cancer. Trenden görs med hjälp av en app som mäter UV-index.

– Trenden är så dum och sorglig. Det finns några saker som vi inte ska göra och det är bland annat att bränna oss. Jag bränner mig aldrig och har nästintill aldrig gjort det i hela mitt liv, säger Mikael till Aftonbladet.

"Handlar om okunskap"

Mikael har arbetat som läkare i 35 år och motsätter sig trenden eftersom hans kunskaper inom vården har visat de allvarliga konsekvenser som kan komma med att vistas i solen alldeles för länge.

Annons

– Här letar man efter rätt tillfälle när man bränner sig som mest vilket är sorgligt och det handlar också om okunskap. Att välja de sämsta tillfällena i solen är ju inte så smart. Bränner man sig ger det bara blåsor och man får inte den här mörkare tonen på huden som de flesta eftersträvar.

Han anser att själva appen är en bra idé, men att den snarare bör användas för att se vilka timmar man helst ska undvika solstrålarna. Han poängterar att appen också tar hänsyn till hudtyper, vilket kan vara en faktor i hur känslig man är mot solen.

Vädjar alla att sluta med trenden

Nu vädjar han till de som medverkar i trenden att genast sluta, även om han själv är medveten om att den kan vara svår att stoppa.

– I de flesta fall så hjälper det inte med information. Alla vet till exempel att pommes frites inte är bra mat eller i det här fallet att för mycket UV-strålning inte är bra för huden. Att söka sig till solen när det är som högst UV-index och inte använda solskyddsfaktor är bara dumt, avslutar han i intervju med Aftonbladet.

Annons