Populärt: Drottning Silvia Kronprinsessan Victoria Prins Daniel Prinsessan Madeleine Marius Borg Höiby Norska kungahuset

Sanna Nielsen avslöjar: Fick använda Silvias privata toalett på Öland!

14 sep, 2024, 07:00
AvPär Jonasson
Sanna Nielsen har haft en relativt ledig sommar tillsammans med vänner och familj, men i höst ställs hon inför ett elddop – att ta över rollen som Rut i musikalen ”Änglagård” efter Helen Sjöholm.
Annons
Sanna Nielsens hemliga kärleksknep med Joakim RamsellBrand logo
Sanna Nielsens hemliga kärleksknep med Joakim Ramsell

En av sommarens höjdpunkter, berättar Sanna Nielsen för Svensk Damtidning, var när hon deltog i det årliga födelsedagsfirandet av affärsmannen Anders Wiklöf på Åland. Där fick hon möjligheten att återknyta kontakten med sin barndomsidol Sissel Kyrkjebø.

– Vi sjöng en duett ihop, ”Innerst i sjelen”, som vi även gjorde i Allsång på Skansen där Sissel var en av mina önskeartister. Sedan dess har vi hållit kontakten, och nu har vi lärt känna varandra lite grann vilket känns härligt.

En annan av Sanna Nielsens barndomsidoler är Helen Sjöholm, och hon erkänner att det känns lite nervöst inför nypremiären av musikalen ”Änglagård” på Oscars den 6 september, där hon efterträder just Helen i rollen som Rut Flogfält.

Annons

– Visst känner jag det där fladdret i magen, fjärilarna som flyger lite varstans. Men jag är inte orolig, bara positivt nervös. Det ska bli väldigt kul att äntligen få göra detta! Först funderade jag på om jag skulle våga ta över efter Helen, fast ska man tänka så i hela sitt liv så kan man ju aldrig göra något som någon annan gjort före. Men det är en stor ära!

Sanna Nielsens stora utmaning med Änglagård

När ”Änglagårds” producent Johan von der Lancken ringde upp Sanna för att erbjuda henne rollen hade hon inte sett musikalen, men tackade ja ändå.

– Jag hade ju hört så mycket om hur bra den var, och såg den förstås strax efteråt. Att fylla Helen Sjöholms kostym är såklart inte det lättaste, men Sanna menar att hon kommer att spela rollen på sitt eget sätt.

– Det är klart att jag gör rollen med min röst och min känsla, men samtidigt går det såklart inte att göra några stora förändringar. Jag har förstås studerat både Helen och filmens förlaga som görs av Viveka Seldahl.

Kronprinsessan Victoria med Sanna Nielsen på Generation Pep-dagen i Hagaparken 2023.
Sanna Nielsen har träffat flera från kungafamiljen – här med kronprinsessan Victoria på Generation Pep-dagen 2023. Karin Törnblom/TT

Vem är Rut Flogfält om du får beskriva henne?

– Hon är rak och korrekt och vill att saker och ting ska förbli som de alltid har varit. Det finns egentligen ingenting ont i Rut, men hon gör lite märkliga val efter att ha blivit sårad av sin man Axel, som ju fick barn med en annan. Hon har behållit den hemligheten, och känt skammen, i så många år.

Annons

Vad är svårast med rollen?

– Att spela Rut sådär återhållsamt och korrekt som hennes karaktär är, och inte ta ut svängarna för mycket. Men det är å andra sidan det som är kul med teater, att spela karaktärer som är så långt från en själv. Det är väldigt roligt att spela tant.

Sanna Nielsen berättar att hon känner igen sig i mycket av stämningen i det lilla samhället Yxared där ”Änglagård” utspelar sig någon gång på 1980-talet.

– Det är ett litet samhälle där alla känner alla, och kommer det in något nytt så rör det om i grytan på gott och ont. Själv kommer jag ju också från en liten by där alla känner alla, och blev en offentlig person när jag bara var elva år gammal.

Sanna Nielsen om familjelivet: "Klart man får pussla”

Temat känns fortfarande aktuellt, för det är sådant som inte ändras. Det är livet. Rollen i ”Änglagård” innebär för Sanna Nielsen många sena kvällar borta från sin familj, sambon Joakim och sonen Gibson som snart fyller tre år.

Annons

– Det funkar bra på det stora hela, men det är klart att man får pussla ibland. Det händer att jag tar med hela familjen på mina spelningar, så att Gibson får se vad mamma håller på med. Han har också fått följa med när jag har repeterat ”Änglagård”, och eftersom jag övar en hel del där hemma har han lärt sig flera av låtarna som han går omkring och sjunger på, det är jätteroligt.

Sanna får frågan om Gibson har ärvt sina föräldrars musikaliska talang, något hon inte verkar ha funderat så mycket över.

– Gibson har så många olika intressen, just nu är det största att köra speedway, ha ha. Men han sjunger jättemycket, vill spela gitarr som sin pappa, men också spela fotboll med kompisarna. Han är fri att göra precis vad han vill, men såklart tycker vi det är kul att han har musiken med sig. Just nu vill jag bara att han ska få vara barn.

Sanna Nielsen med Carl Philip, kungen, drottning Silvia och prinsessan Madeleine på Borgholm 2001.
Redan 2001 showade Sanna Nielsen för kungafamiljen. Charles Hammarsten/TT

För Sanna var det en omvälvande upplevelse att bli mamma för snart tre år sedan.

– Det största med att få bli mamma är att det plötsligt finns något som är mycket viktigare än en själv. Jag vill ju bara att Gibson ska må så bra som möjligt. Man vill bara ge. Varje gång jag nattar honom tänker jag ”Jisses, så härligt att få vara mamma till en sån här go liten pojk”.

Annons

På andra sidan ”Änglagård”-äventyret hägrar julen, en favorithelg för hela familjen som Sanna redan har börjat planera i tanken.

– Jag älskar ju julen, så vi går nog ”all in” i julmyset, inte minst för Gibsons skull. Och såklart kommer en liten vätte att flytta in och ställa till med hyss. Gibson pratar om tomten varje dag, det är hans bästa vän. Dessutom ska det bakas lussekatter och pepparkakor, så man kommer att ha att göra, ha ha.

Sanna Nielsens udda möte med kungaparet

Vi avslutar vårt samtal med att prata lite om kungafamiljen, som ju Sanna Nielsen vid ett flertal tillfällen har uppträtt inför, inte minst när Victoria-dagen har firats på Öland.

– Vi känner inte varandra, men det är alltid lika trevligt när vi träffas. Jag tycker mycket om hela familjen och tycker de gör ett väldigt fint jobb för Sverige. Jag är glad och tacksam över att ha fått sjunga för dem.

Något särskilt kungligt minne som sticker ut?

– En gång när jag skulle sjunga på ”Årets ölänning” gick jag runt vid Solliden, slottet där kungafamiljen bor på somrarna, och letade efter någonstans att byta om. Rätt som det är kommer kungen med två hundar och undrar vad jag letar efter. Då pekar han på en dörr och säger att jag ska knacka på så kommer Silvia och öppnar. Så jag knackade på och drottningen öppnade mycket riktigt, och så fick jag byta om inne på deras privata toalett.Vilken ära. Och jag minns att de hade en papegoja som sjöng med under giget, ha ha.

FAKTA:

Namn: Sanna Nielsen.

Ålder: 39 år.

Gör: Artist.

Bor: Villa utanför Stockholm.

Familj: Sambon Joakim Ramsell, 52, och sonen Gibson som fyller 3 år i oktober.

Aktuell med: Spelar i musikalen ”Änglagård” som får nypremiär på Oscars i Stockholm den 6 september.

Annons