Populärt: Drottning Silvia Kronprinsessan Victoria Prins Daniel Prinsessan Madeleine Marius Borg Höiby Norska kungahuset

Skansen-Jonas dolda kamp med hustrun – öppnar upp om anklagelserna

11 aug, 2024, 10:00
author Alice Lövholm
Alice Lövholm
Jonas Wahlström.
Jonas Wahlström öppnar upp. Foto: TT.
Skansen-Jonas berättar om svåra tiden med hustrun Christina.
Annons
Här är alla programledare i "Allsång på Skansen" genom tidernaBrand logo
Här är alla programledare i "Allsång på Skansen" genom tiderna

Jonas "Skansen-Jonas" Wahlström, 72, blev hela Sveriges djurvetare när han öppnade det berömda Skansen-akvaritet i Stockholm 1978.

Nyligen gick han ut och berätta att han inom en framtid kommer att tar ett steg tillbaka och är villig att överlämna sitt livsverk Skansen till sin dotter Ana.

I en ny intervju öppnar han upp sig om den dolda kampen han och hans fru Christina tvingats gå igenom.

1978 - året som förändrade allt

Det är i en intervju med Hänt som Jonas Wahlström öppnar upp sig om relationen till hustrun Christina Ollén, 81 år.

1978 utgör ett händelserikt år i Jonas liv. Samma år som han öppnade upp Skansen träffade han även Christina – hans stora kärlek i livet.

Christina arbetade då som journalist och hade skickats till Skansen för att skriva om öppningen.

Annons

– Hon var utsänd av Expressen för att skriva om det. Så träffades vi, säger ”Skansen-Jonas” till Hänt.

Efter paret levt tillsammans i några år började längtan efter barn infinna sig – något som skulle visa sig bli en lång kamp.

Jonas Wahlström.
Jonas Wahlström träffade hustrun Christine 1978 samma år som han öppnade Skansen-akvariet. Foto: Erik Simander/TT

Dolda kampen med hustrun Christina

För Hänt berättar Jonas om dolda kampen med Christina. Hur de tillsammans försökte bli gravida under flera års tid. Tillslut valde paret att adoptera de idag vuxna barnen: Ana, 44 år, och Tito, 41 år.

– Det blev helt enkelt inga barn. Christina blev sedan utrikeskorrespondent i New York, när vi ville ha barn. Så då gjorde jag ett sponsringsavtal med North West Orient som var det första amerikanska flygbolaget med flygningar till Sverige. Så de fick reklam på akvariet och jag fick en fribiljett i månaden till New York, berättar Jonas och fortsätter:

Annons

– Så jag åkte över till varje ägglossning. Men det hjälpte inte. Så då adopterade vi barn -84.

Deras första tid som nybliven familj skulle dock komma att färgas av allvarliga anklagelser.

Anklagades för smuggling av barn

Trots att adoptionen gått igenom och godkänts utomlands anklagades Jonas och Christina för att ha smugglat in sina två barn.

För Hänt förklarar Jonas att det var förbjudet att adoptera två barn samtidigt så nära i tid, vilket ledde upp till de allvarliga anklagelserna.

– Om det nu inte var tvillingar. Men vi hade ju blivit lite äldre och så där, så vi ville gärna ha två på en gång. Och det tyckte inte de svenska myndigheterna var bra, berättar Jonas.

Innan adoptionen valde Jonas och Christina att kopiera upp två bilagor av det svenska adoptivtillståndet de fått.

Jonas Wahlström.
Jonas och dottern Ana. Foto: Karin Törnblom/TT

– Så körde vi kopiorna i Guatemala och originalen i Colombia, för där är de väldigt noga. Men märk väl att allting godkändes i lokala domstolar, det är ingen fråga om att man har smugglat ut något barn. Allt är fullständigt korrekt.

Jonas fortsätter:

– Det enda är att vi tog in ett barn för mycket, enligt socialen. Men det lades ju ned direkt. Åklagaren kom ut och sade ”är det ni som har tagit in ett barn för mycket?”, ”ja”, svarade vi. ”Gratulerar, jag lägger ned det här”, svarade han då.

Det hela slutade gott och idag har Jonas och Christina utöver sin två barn – fem barnbarn! Tillsammans njuter de av livet som pensionärer.

Foto: TT.

Annons