Populärt: Drottning Silvia Kronprinsessan Victoria Prins Daniel Prinsessan Madeleine Marius Borg Höiby Norska kungahuset

Sven-Göran Eriksson blåstes på 100 miljoner kronor – barnens oro kring arvet

24 sep, 2024, 10:00
author Vendela Lönnqvist
Vendela Lönnqvist
TT
2013 lurades Sven-Göran Eriksson på över 100 miljoner kronor – nu väcks frågor om hans arv.
Annons
Sven-Göran ”Svennis” Eriksson är död – hyllas över hela världenBrand logo
Sven-Göran ”Svennis” Eriksson är död – hyllas över hela världen

Många kommer se tillbaka på den 26 augusti 2024 som en sorgens dag.

Sven-Göran Eriksson är död

Då nåddes nämligen världen av beskedet att Sven-Göran "Svennis" Eriksson, 76, avlidit hemma på Björkefors efter en tids kamp mot cancer.

Den 13 september fick familj, vänner och kollegor ta ett sista farväl under begravningen i Fryksände kyrka. Bland gästerna såg vi Sven-Görans goda vän, fotbollsstjärnan David Beckham.

Det blev tydligt vilket avtryck Sven-Göran gjorde under sin karriär som tränare. Han lämnade en hel fotbollsvärld i sorg, även om det inte var helt oväntat att han inte hade lång tid kvar i livet.

Svennis sista ord: "Var inte ledsna"

I en dokumentär vid namn "Svennis" gav han några sista väl valda ord till nära, kära, kollegor och fans runt om i världen:

Annons

– Hoppas ni kommer ihåg mig som en tränare som försökte, som gjorde sitt bästa. Han vann inte alla matcher men han vann mycket, och förlorade ibland, säger Sven-Göran hemma vid matbordet.

– Var inte ledsna. Jag har haft ett underbart långt liv, och kom ihåg mig med ett leende... Hejdå!

Svennis förmögenhet – bråket med rådgivaren

Hans framgångsrika karriär som fotbollstränare rönte även en hel del pengar. Sven-Göran hade, enligt Nyheter24, en fastställd förvärvsinkomst på 399 073 kronor 2019.

Ansvaret över hans ekonomi gav han till rådgivaren Samir Khan – ett beslut som skulle ge ödesdigra konsekvenser.

"Samir Khan stod för den värsta. Han, som hade förtroendet att ta hand om mina pengar, fick mig i stället att förlora 100 miljoner kronor. Jag stämde honom visserligen och vann i domstolen, men några pengar har jag aldrig fått tillbaka. Så trots att jag tjänat så mycket pengar var jag riktigt illa ute ett tag, jag var nära personlig konkurs", skrev Sven-Göran i boken "En underbar resa".

Sven-Göran ”Svennis” Eriksson efter cancerbeskedet: ”Gör något bra av det”Brand logo
Sven-Göran ”Svennis” Eriksson efter cancerbeskedet: ”Gör något bra av det”

"Nära personlig konkurs"

Sven-Göran blev rent av pank och tvingades fortsätta sin karriär i Asien, där han befann sig vid tiden för blåsningen.

Annons

"Jag kände mig dum när jag väl insåg vad som hade hänt. Mitt intresse för pengar är noll. Det är klart att jag blev ledsen, sur och grinig när jag blev blåst, när så mycket pengar försvann. I den vevan var herrgården till salu och det retade mig väldigt mycket, att det fick gå så långt", skriver Svennis.

Frågetecknet kring Sven-Göran Erikssons arv

Bråket med hans rådgivare ägde rum redan 2013, men väcker än idag frågor kring hans arv nu efter hans död.

Han har ju nämligen två barn, sonen Johan född 1979, och dottern Lina född 1897, som han fick tillsammans med Anki Eriksson Graves.

Exakt vad familjen får i arv och hur det blir med herrgården i Sunne är fortfarande oklart – vad som däremot är ett faktum är att det fortfarande saknas över 100 miljoner kronor.

Annons