Populärt: Drottning Silvia Kronprinsessan Victoria Prins Daniel Prinsessan Madeleine Marius Borg Höiby Norska kungahuset

Victorias möte med kändismannen – som får säkerhetsvakterna att reagera

25 aug, 2024, 09:00
author Alice Lövholm
Alice Lövholm
Anders Jansson.
Foto: TT.
Svensk Damtidning har tagit sig en pratstund med komikern Anders Jansson, 56, – som kunde berätta om mötet med kronprinsessan Victoria.
Annons
Anders Jansson i chock efter frågan om VictoriaBrand logo
Anders Jansson i chock efter frågan om Victoria

Anders Jansson, 56, är komikern som underhållit svenska folket i över två decennium – och han har inga planer på att sluta!

Från lundaspexare till karaktären Tiffany Persson i succéprogrammet Hipp Hipp – idag har han en självklar plats i svenska folkets hjärtan.

Svensk Damtidning fick en pratstund med Jönssonligans nya Dynamit-Harry som kunde berätta om det oväntade mötet med kronprinsessan Victoria.

Aktuell i nya Jönssonligan filmen – "Inget man kunde tacka nej till"

Anders Jansson är komikern som alltid har något nytt på gång. När vi träffar honom på Filmhuset i Stockholm är han på plats för att prata om den kommande Jönssonligan filmen. I "Jönssonligan kommer tillbaka" iklär han sig rollen som den spränggalna Dynamit-Harry. En karaktär han själv växt upp med.

Annons

– Jag älskar ju Björn Gustafsson, den äldre får man lägga till. Jag växte upp med honom i Emil i Lönneberga. Men när man får en sån här roll så vill man ju också göra någonting nytt. Man kan inte bara kopiera det som har varit. Även om man kanske tror att det är det man måste göra. Det var väl att göra en roll och göra en hyllning till Björn Gustafsson, säger Anders.

Anders Jansson.
Anders Jansson spelar Dynamit-Harry i filmen ” Jönssonligan kommer tillbaka” som har biopremiär den 6:e september. Foto: Anders Wiklund/TT

Genom åren har det gjorts flera försök att ge nytt liv åt de folkkära karaktärerna som gjorde succé på 1980-talet. Den nya filmen har biopremiär den 6:e september och vid sin sida har Anders Robert Gustafson i rollen som Charles Ingvar "Sickan" Jönsson och Jonas Karlsson som Vanheden.

– Det var ju inget man kunde tacka nej till, att spela Dynamit-Harry, känner jag. Som komiker är det en av de roliga rollerna, på något vis. Det var väldigt lätt att tacka ja. Vi har haft jättekul under inspelningen, trots att vi var i Västerås. Men vi lyckades ändå ha roligt, även där!

Annons

Från universitetsspex till uppträdande framför kronprinsessan

Precis som komikerduon Hasse & Tage tog Anders Jansson sina första steg in i humorvärlden på universitetets festliga tillställningar. Där gjorde han flera spex tillsammans med komikerkollegan Johan Wester, 56, – men radarparet träffades redan på högstadiet och började redan då koka ihop ideér. Något Johan själv berättat om i en intervju med studenttidningen Lundagård.

– 1990, under Karnevalen, gjorde vi vårat första spex tillsammans och då gjorde vi Barnkarnevalen Prins Gröt i Frukostlandet som blev en väldig framgång. Anders spelade kung Leverpastej. Det blev vår första stora hit ihop, sa Johan till tidningen.

Vännerna fortsatte att jobba ihop och fick sitt stora genombrott 2001 i den egenutvecklade tv-serien Hipp Hipp där Anders iklädde sig omtyckta roller som Tiffany Persson och utrikeskorrespondenten Morgan Pålsson. Sedan dess har vi kunnat se honom i flera olika filmer som "Halvvägs Till Himlen" och som programledare i tv-program som Melodifestivalen.

Annons

Han har även uppträtt för självaste kronprinsessan – då fick han en mycket oväntad fråga av hennes säkerhetsvakt.

– Det var ganska roligt för det var på Stadshuset och vi skulle göra en grej. Då kommer säkerhetsgänget fram till mig och säger: ”Hej Anders. Du, jag bara undrar… kommer du göra något utfall mot kronprinsessan?” Hade jag planerat det så hade jag absolut inte gjort det efter den frågan… För man vill ju inte riktigt ha dem på sig, känner jag!", berättar Anders och skrattar.

Anders får frågan vilken medlem i kungafamiljen han helst hade velat porträttera på film.

– Oj vad roligt! Kungen. Även om jag är nog mer lik prins Bertil. Men kungen är ju en fantastisk människa på många sätt. Och där tror jag man skulle kunna hitta många roliga, melankoliska och spännande grejer.

Anders Jansson.
Anders Jansson och hustrun Katja Briggert bor tillsammans i Anders födelseort Lund. Tillsammans har dem sönerna Max och Leo. Foto: Anders Deros/Aftonbladet/TT

Livet i Lund med hustrun Katja

Idag bor Anders i födelseorten Lund tillsammans med sin fru Katja Brigge, 54, och tillsammans har de sönerna Max och Leo. Anders har även dottern Rebecca från ett tidigare förhållande.

Annons

Tillsammans med hustrun Katja har Anders infört en alldeles speciell söndagstradition för att hålla etagelägenheten städad och fin.

– Varannan söndag har vi champagnestädning klockan 12. Då öppnar vi en flaska jag fått från någon gala och framåt 13 är hemmet ganska trevligt. Då ser vi inte bristerna längre, har Anders tidigare berättat i en intervju med Leva & Bo.

Förutom den kommande Jönssonligan premiären kommer vi även kunna se Anders i det nya underhållningsprogrammet The Floor på kanal 5 och Max.

– Det är hundra svenskar som står på varsin ruta på ett superhäftigt golv och utmanar varandra i olika frågesporter tills en återstår och vinner en miljon. Det börjar den 4 september, berättar Anders.

Foto: TT.

Annons