Populärt: Drottning Silvia Kronprinsessan Victoria Prins Daniel Prinsessan Madeleine Marius Borg Höiby Norska kungahuset

Ingrid Alexandras ord om Marius – nu kritiseras hon starkt: ”Oroande”

25 sep, 2024, 10:00
author Vendela Lönnqvist
Vendela Lönnqvist
TT
Nu måste Ingrid Alexandra bestämma sig. Det tycker Se & Hörs chefredaktör.
Annons
Misstänkta våldsskandalen i norska kungahuset – detta har häntBrand logo
Misstänkta våldsskandalen i norska kungahuset – detta har hänt

Norges största snackis just nu är kronprinsessan Mette-Marits son Marius Borg Höiby, 27.

Skandalerna kring Marius fortsätter – stödet för monarkin minskar

Skandalerna kring pseudoprinsen verkar avlösa varandra – allt ifrån våld i nära relation, droganvändning, fortkörning och brott mot polisorder.

Och det norska folket verkar ha tröttnat ordentligt. Enligt en undersökning ska stödet till monarkin ha minskat drastiskt och alla väntar spänt på ett uttalande från någon i kungafamiljen – helst av alla Mette-Marit.

Kritiken har också varit skarp i medier. Både Svensk Damtidnings chefredaktör Johan T Lindwall och norska Se & Hörs chefredaktör Ulf André Andersen har kritiserat kungahuset och deras plågsamma tystnad vid flera tillfällen.

Norska kritiken kring Marius: ”Obegripligt”

Det hela har väckt en enorm frustration, inte minst för Andersen, som i en debattartikel sätter ner foten och belyser allvaret i den skada som monarkin tar av Marius-gate.

Annons

”Marius Borg Höiby har inte längre en lämplig roll som förebild, och hans vänkrets utgör en risk för kunglig säkerhet. Berättelserna omkring honom blir allt allvarligare, och gamla händelser dyker upp igen”, skriver han och menar att det är ”obegripligt” att Marius inte gjort något för att tysta ner skandalerna.

”Det verkar som att ingen kan sätta stopp för det som händer. Hans offentliga uttalanden efter att fallet blev känt framstår tyvärr som tomma och utan tyngd.”

Anser inflytande på Ingrid Alexandra som oroande

Andeersen är, likt många kritiker, trött på att kronprinsparet av allt att döma bibehåller en skenbar passivitet gentemot situationen. Även prinsessan Ingrid Alexandra, Norges framtida drottning, får sig en känga.

Han minns tillbaka på Ingrid Alexandras tal på hennes 18-årsdag, där hon benämnde sin halvbror som en förebild och hyllade hans lojalitet mot sina vänner.

Enligt Andersen var hon väl medveten om Marius ageranden bakom den kungliga kulissen.

Annons

”Vid första anblicken kan detta verka charmigt. Men mot bakgrund av de senaste avslöjandena framstår det som oroande att han har haft ett sådant inflytande på henne.”

Haakon & Mette-Marit om skandalen kring Marius: ”Inte naturligt...”Brand logo
Haakon & Mette-Marit om skandalen kring Marius: ”Inte naturligt...”

”Ingrid Alexandra förtjänar bättre förebilder”

Extra viktigt är det att Ingrid Alexandra tar ställning, eftersom hennes ord lär följa henne hela vägen upp till tronen den dagen hon tar över. Värderingar är viktiga för en kunglighet – inte minst en regent.

”Som framtida drottning bör hon noga överväga vem hon väljer att se upp till och vilka värderingar hon vill representera. Förebilder ska spegla ansvar och integritet och det är olyckligt om lojalitet mot vänner prioriteras högre än moral och goda val.”

”Ingrid Alexandra förtjänar bättre förebilder än en bror som gång på gång är inblandad i skandaler. Om kungafamiljen ska bevara sin trovärdighet och värdighet måste Marius ta ansvar för sina handlingar.”

Annons