Populärt: Drottning Silvia Kronprinsessan Victoria Prins Daniel Prinsessan Madeleine Marius Borg Höiby Norska kungahuset

Johan T Lindwall ryter ifrån efter kungliga bröllopet: "Vår kung hade aldrig accepterat den här skandalen"

04 sep, 2024, 08:00
author Vendela Lönnqvist
Vendela Lönnqvist
TT
Johan T Lindwall ryter ifrån efter skandalerna kring det norska, kungliga bröllopet.
Annons
PUSS, MIN PRINSESSA! Här gifter sig Märtha Louise & Durek VerrettBrand logo
PUSS, MIN PRINSESSA! Här gifter sig Märtha Louise & Durek Verrett

I efterskalvet av det kungliga bröllopet mellan prinsessan Märtha Louise och hennes numera make Durek Verrett har kritiska röster stigit från askan.

De påpekar att mycket gick snett inför och under den uppmärksammade kärleksfesten.

Kritiken mot norska bröllopet

Debatten veckorna innan och veckan efter bröllopet har främst handlat om det faktum att brudparet sålde rättigheterna till brittiska Hello Magazine och streamingjätten Netflix, som planerar att skapa en dokumentär omkring uppståndelsen som blev deras bröllop.

Hello Magazine var de enda med rättigheterna att fotografera och filma under helgens upptåg. Exakt vilken summa Märtha Louise och Durek tog emot i utbyte är fortfarande oklart.

Det har också varit kontroverser kring Märtha Louises "prinsessgin", en alkoholdryck som hon tog fram i samband med bröllopet. Det skulle senare visa sig att hon bröt mot reklamförbudet i alkohollagen, eftersom hon använde sig av sin prinsesstitel för att marknadsföra drycken.

Nära vännen försvarar Märtha Louise

Men det finns också de som står Märtha Louise nära och som väljer att kliva fram i försvar. En av dem är hennes poddkollega Mari Manzetti.

Annons

– Jag deltog i ett privat kärleksfirande. Och bröllopet mellan Märtha Louise och Durek Verrett i världens vackraste by, har hon sagt i en intervju med NRK.

"Inte värdigt ett kungahus"

Däremot är det de kritiska rösterna som hörs mest. Se & Hörs chefredaktör Ulf André Andersen var på plats i Geiranger under bröllopet och han har en annan bild av firandet:

– Jag upplevde att det här helt enkelt var en dokusåpa, där resten av kungafamiljen och vi pressfolk var statister och att Hello Magazine och Neflix hade ansvaret från början till slut och där Simon Valvik var en nyttig lakej, säger han och syftar på press- och kommunikationsansvarig för bröllopet.

Enligt Andersen var det hela "inte värdigt ett kungahus" och riktar kritik mot att kung Harald fick vänta hela 45 minuter i en bil – något chefredaktören aldrig upplevt på en kunglig tillställning någonsin tidigare.

Till försvar menar Simon Valvik att de noggrant definierat vad som är ett privat engagemang, men att folkets intresse måste tas i beaktning.

Här tar Märtha Louise & Durek Verrett emot folkets kärlekBrand logo
Här tar Märtha Louise & Durek Verrett emot folkets kärlek

Johan T Lindwall riktar stark kritik mot bröllopet

En person som inte håller igen är Svensk Damtidnings chefredaktör Johan T Lindwall. I en intervju med NRK poängterar han att liknande aldrig skulle inträffa i Sverige.

– Det som har hänt nu i Norge, med utdelning av dryckeskuponger och försäljning av kläder, skulle aldrig ha hänt i Sverige.

Han tar Madeleines relation med Jonas Bergström som exempel. Hon bröt förlovningen 2010 efter att det framkommit att han var otrogen med en norsk kvinna. Lindwall menar att det var kungen som satte ner foten och krävde att Madeleine skulle avbryta det hela.

– Så vår kung hade aldrig accepterat den här skandalen. Aldrig!, säger Lindwall som syftar på all hysteri i sin helhet.

Annons