Populärt: Drottning Silvia Kronprinsessan Victoria Prins Daniel Prinsessan Madeleine Marius Borg Höiby Norska kungahuset

Mardrömsbeskedet för prins Daniel – mitt under vandringen i skogen

22 sep, 2024, 11:10
author Vendela Lönnqvist
Vendela Lönnqvist
TT
Prins Daniel uppmanar nu till förändring.
Annons
Victoria och Daniel fångas på film – hand i hand!Brand logo
Victoria och Daniel fångas på film – hand i hand!

Fredagen blev en dag i friluftens tecken för prins Daniel, som befann sig i skogarna i Örebro för att lyfta Allemansrättens dag.

Prins Daniels kärlek till naturen

Han är ju som bekant en stor förespråkare för vår svenska natur, så det kungliga uppdraget ligger honom nära hjärtat. Både han och kronprinsessan Victoria är inte fega med att bege sig ut på både korta och långa vandringar – helst i den svenska grönskan.

Det säkerställdes när hovet publicerade en bild på Daniel under hans födelsedag. Bilden, tagen av Victoria, var från en av många vandringar i Jämtland.

Prins Daniels starka ord: "Måste ta hand om..."

När Sveriges Radio fick sig en pratstund med prinsen, valde Daniel därför att lyfta vikten av att ta hand om vår natur:

Annons

– Allemansrätten som vi har i Sverige, det är ju någonting som är unikt. Att vi fritt kan ströva omkring i skog och mark, oavsett vem som äger marken. Det är ju någonting vi verkligen ska värna. Men det kommer ju också med förpliktelser. Vi måste ta hand om det här, se till att vi plockar upp skräp efter oss om vi är ute och fikar eller vad vi nu gör i skogen, säger han och fortsätter:

– Jag vet att folk inte gör det i den utsträckning man önskar. Jag vet inte om du växte upp med "Håll Sverige rent"? Det gjorde jag. Och har man gjort det så är det ju främmande att kasta skräp på marken. Men nu ser man att det ligger ju skräp på marken, inte just här, men överallt. Och det här tycker jag är någonting som vi måste ta tag i och prata mer om.

Daniel avslöjar familjens intresse

Passionen för ett rent klimat och gröna skogar har både Victoria och Daniel varit noga med att överföra till deras båda barn. Både prinsessan Estelle och prins Oscar har vid flera tillfällen följt med på skräpplockning, något de säkert ägnar sig åt utan pressens kameror.

Men det är inte det enda de gör i skogen, avslöjar Daniel.

– Ja, men vi är ute och går i skogen, picknick och plockar bär. Ja, vi är ju åker skidor, vandrar. Vi är ju riktiga skogsmullar.

Annons