Populärt: Drottning Silvia Kronprinsessan Victoria Prins Daniel Prinsessan Madeleine Marius Borg Höiby Norska kungahuset

Silvia, 80, tvingas hålla tillbaka tårarna på utlandsresan: "Gråter inte inför barnen"

27 sep, 2024, 05:00
Stella Pictures
Drottning Silvia måste kämpa mot sina egna känslor.
Annons

Just nu befinner sig drottning Silvia och prinsessan Madeleine tvärs över Atlanten, för kungligt jobb i New York.

Här väntar jobb med World Childhood Foundation, den organisation som Silvia grundade för 25 år sedan, och som Madeleine idag lägger en stor del av sin tid på.

Det blir både nytta och nöje – och en hel del känslor. Silvia har tidigare berättat om hur hon ibland tvingas hålla de allra tyngsta känslostormarna inom sig.

Silvias djupa sorg efter dödsfallet i familjen • Drottning Margrethe i otäck fallolycka • Kates nya underbara glädjebesked – 3 kungliga snackisar från vecka 38!Brand logo
Silvias djupa sorg efter dödsfallet i familjen • Drottning Margrethe i otäck fallolycka • Kates nya underbara glädjebesked – 3 kungliga snackisar från vecka 38!

Drottning Silvia och prinsessan Madeleine i USA

Just denna resa med Childhood går mest i glädjens tecken. I år firar Silvias viktiga organisation 25 år, och det firades med en middag på Sveriges generalkonsuls residens i stan.

Det officiella schemat fortsätter under torsdagen med ett seminarium, och på fredag samlas alla som jobbar med Childhood för ett styrelsemöte.

Annons

Det blir alltså firande, egentid för mor och dotter, och många kära återseenden med Childhood-kollegorna som vanligtvis måste höras digitalt under resan.

Drottning Silvia döljer tårarna på resan

Men såklart vilar också ett tungt moln över vistelsen.

Ja, när Silvia grundade Childhood år 1999 hade hon trots allt en tydlig önskan: hon hoppades att en dag få lägga ned den.

Varje dag arbetar Childhood för att inget barn ska utsättas för sexuella övergrepp, och under åren har man förverkligat över tusen initiativ som stärkt skyddet och minskat riskerna för att barn ska utsättas för sexuella övergrepp.

Silvia har tidigare berättat för tyska Bild att de resor hon gör med Childhood framkallar starka känslor, inte minst när hon träffar utsatta barn.

Annons

– Jag gråter inte inför barnen som beskriver sina upplevelser för mig. Jag vill inte skrämma bort dem. Men inombords blir jag oerhört rörd av trasiga barnsjälar, har hon sagt.

Samtidigt kommer Silvia landa i Sverige i helgen med en känsla av hopp. Under onsdagen mötte kungligheterna Olena Zelenska, Ukrainas first lady.

Drottning Silvia och Prinsessan Madeleine möter Ukrainas presidentfru Olena Zelenska
Drottning Silvia hyllar det ukrainska presidentparet. Pontus Höök/TT

Barnen i krigsdrabbade Ukraina har påverkats hårt av invasionen, men Silvia såg ljust på framtiden efter mötet med Zelenska. För SVT berättar hon:

– Det är inte första gången vi har setts, men det är fantastiskt att se vilka starka människor de är, trots alla svårigheter som finns nu, och allt elände och fruktansvärt som händer. Och alla fruktansvärda situationer för barnen som är så utsatta – så tänker de på framtiden och ger hopp för befolkningen, säger drottning Silvia.

Annons

– Det tycker jag är väldigt starkt och fantastiskt, och det märkte jag idag också, att hon talade mycket om uppbyggnad och vad de ska göra. De ska renovera och stärka barnens rättigheter, de vill att barnen inte ska gå i institution till exempel, som ju är fruktansvärt för barnen att vara i. De vill gärna integrera de i familjer, så de känner sig väl omhändertagna. Det är fantastiskt att se den styrka som de båda har att visa befolkningen att det finns en framtid. Vi bygger, och arbetar vidare.

Drottning Silvia och Prinsessan Madeleine möter Ukrainas presidentfru i FN
Pontus Höök/TT

Foto: TT och Stella Pictures



Annons