Populärt: Drottning Silvia Kronprinsessan Victoria Prins Daniel Prinsessan Madeleine Marius Borg Höiby Norska kungahuset

Trista beskedet för drottning Silvia – får inte som hon vill

22 sep, 2024, 22:00
author Vendela Lönnqvist
Vendela Lönnqvist
TT
Det blev inte som tänkt för kungafamiljen i år.
Annons
Silvias djupa sorg efter dödsfallet i familjen • Drottning Margrethe i otäck fallolycka • Kates nya underbara glädjebesked – 3 kungliga snackisar från vecka 38!Brand logo
Silvias djupa sorg efter dödsfallet i familjen • Drottning Margrethe i otäck fallolycka • Kates nya underbara glädjebesked – 3 kungliga snackisar från vecka 38!

Sedan 2023 har det varit tufft rent ekonomiskt för den svenska kungafamiljen.

Ekonomiska krisen för svenska hovet

I vintras signalerade hovet för ett sparpaket som förhoppningsvis ska bygga upp för förlusterna förra året. Det handlade om hela 25 miljoner kronor – en förlust på 19,7 miljoner kronor för kungliga hov- och slottsstaterna.

Trots att de sett till alla aspekter och dragit ned på personal, lokalvård, öppettider och parkskötsel, fortsätter kostnaderna öka.

– Vi har minskat vår bemanning. Personal som har gått i pension har vi inte ersatt och vi har haft en del uppsägningar, säger Jan Lindman, överintendent vid Kungliga Hovstaterna, till Expressen.

– Vi har liksom försökt dra i alla möjliga spakar vi har för att minska kostnader, bli effektivare och försöka anpassa verksamheten till lite tuffare verklighet helt enkelt.

Nya budgeten – mer pengar till hovet

Och även om regeringens nya höstbudget visar på en ökning till allt kungligt med 28 miljoner kronor från föregående år, visar siffrorna att det inte är tillräckligt. Lindman menar att det hela kommer dröja flera år.

Förutom ökningen på nästan 30 miljoner kronor, tillkommer även ett extra tillskott för kungahuset. Det är däremot ingenting som påverkar kungafamiljens apanage. Det gick till ersättningen för de tre statsbesöken i våras.

Hovet hoppades på mer pengar

Men enligt Sveriges Radio hade hovet hoppas på mer pengar än så.

– Det ganska normalt att man inte får allting som man tycker är viktigt, utan man får en delmängd av det, säger Jan Lindman.

Annons