Populärt: Drottning Silvia Kronprinsessan Victoria Prins Daniel Prinsessan Madeleine Marius Borg Höiby Norska kungahuset

Prislappen på danska kungaparets dyra resa!

14 okt, 2024, 04:00
author Emmakarin Hallheden
Emmakarin Hallheden
Drottning Mary och kung Frederik av Danmark. Anders Wiklund/TT
Så mycket kostade drottning Mary och kung Frederiks resa i sommar!
Annons
Här skrivs historia! Kungen & Silvia tar emot Frederik & Mary – första statsbesöketBrand logo
Här skrivs historia! Kungen & Silvia tar emot Frederik & Mary – första statsbesöket

Medan Victoria är kronprinsessan av återbruk, och har till exempel återanvänt sin favoritjacka hela 21 gånger i offentligheten, samt har en favoritkjol för ynka 179 kronor – verkar det danska kungahuset falla lite efter med miljötänket.

Svensk Damtidning har tidigare rapporterat om kritiken det kungliga paret fått om deras ord kontra handling. Både kung Frederik och drottning Mary tycker om att prata om just miljön och klimatet, men ger ut mycket utsläpp när de reser.

Prislappen på drottning Mary och kung Frederiks resa

Kung Frederik har också sagt att de ska stödja insatser för naturvård, biologisk mångfald och motverka klimatförändringar – danska Se och hör gav kungahuset ut lika mycket avgaser på ett år – som 119 genomsnittliga danskar gör.

Annons

Och nu rapporterar danska Se och hör om Mary och Frederiks resa i somras, samt resans sammanlagda prislapp.

Den danska kungen och drottningen besökte nämligen Bornholm i augusti, vilket skattebetalarna fick sammanlagt hosta upp hela en kvarts miljon kronor för.

Drottning Margrethes dyra livsstil

Svensk Damtidning har dessutom rapporterat om kungaskeppet Dannebrog. När kungaparet gjorde ett statsbesök till Sverige färdades de i just Dannebrog. Det kungaskeppet verkar vara en riktig miljöbov, och släpper ut drygt 260 000 liter på ett år. Det är vad den danska befolkningen hinner tanka – på en livstid.

Men även drottning Margrethe spenderar en del pengar, rapporterade danska Se och hör tidigare i år. Förra året gjorde hon av med nästan 170 000 danska kronor, vilket är över 250 000 svenska kronor i dagens penningvärde, per dag.

Annons