Populärt: Drottning Silvia Kronprinsessan Victoria Prins Daniel Prinsessan Madeleine Marius Borg Höiby Norska kungahuset

Kritikstorm mot Leif GW Persson – efter oväntade uttalandet i tv: "Usch, verkligen usch!"

02 sep, 2024, 18:30
author Vendela Lönnqvist
Vendela Lönnqvist
TT
Efter det kontroversiella uttalandet i tv möts nu Leif GW Persson av stark kritik.
Annons
Här är profilerna i "Nyhetsmorgon"Brand logo
Här är profilerna i "Nyhetsmorgon"

Leif GW Persson, 79, räknas till en av Sveriges mest omtyckta tv-profiler och har med sin kunskap väckt både intresse och diskussioner kring kriminaliteten runt om i landet.

Därför slutade Leif GW Persson på "Nyhetsmorgon"

Han har tidigare varit en återkommande gäst i "Nyhetsmorgon", fram till påskdagen i år då han utan förvarning sade upp sig i direktsändning med argumentet att han vill dra sig tillbaka för att fokusera på sitt författarskap.

Det skulle visa sig vara en halvsanning – Leif GW hade nämligen tackat ja till att återuppväcka det gamla programmet "Veckans brott". Det innebär att han numera arbetar på SVT, återigen tillsammans med Camilla Kvartoft.

Leif GW Persson tillbaka i SVT

Programmet, som numera kort och gott heter "Veckan", är i princip en ny version av det gamla programmet med huvudfokus på kriminalitet och bortglömda fall.

Annons

Och det var en efterlängtad återvändo för superduon Camilla och Leif. Men det tredje avsnittet väckte en helt annan diskussion på sociala medier än vad programledarduon kanske räknade med.

Enorm kritik mot Leif GW Persson efter uttalandet

I senaste avsnittet låg fokuset på kampen mot sexhandeln. Både jämställdhetsministern Paulina Brandberg och en kvinna vid namn Izabella, som fallit offer för just det, bjöds in för att diskutera ämnet.

Men det är hur Leif GW Persson ställer sig till frågan som väckt en hel del kritik, inte minst från föreläsaren, kriminologen och barnrättsexperten Nina Rung. Hon reagerade först på det Leif GW sa precis i början av programmet.

"En mening alldeles i början av programmet verkar sammanfatta Leif GW:s syn när han säger 'båda parter verkar vara nöjda'. Den som är nöjd efter det där är nog sannolikt de män som redan köper sig övergrepp eller tänker göra det. Om båda parter är nöjda och det är ett jämlikt förhållande dem emellan - ja men vad är då problemet?", skriver hon i ett inlägg på Instagram.

Stora lögnen i Nyhetsmorgon avslöjad! Hör TV4-profilen Anders Pihlblad om fusketBrand logo
Stora lögnen i Nyhetsmorgon avslöjad! Hör TV4-profilen Anders Pihlblad om fusket

"I vilken verklighet lever han?"

Nina Rung menar att det är särskilt farligt med sådana uttalanden från en så pass respekterad profil.

Annons

"Inte bara vägrar Leif GW konsekvent att möta de två inbjudan kvinnornas blick utan dessutom menar han på allvar att de redan oerhört utsatta kvinnorna i prostitution också ska kriminaliseras eftersom han vill bli av med 'asymmetrin' i att endast sexköparen straffas. I vilken verklighet lever han?", skriver hon och fortsätter:

"Det finns mängder med forskning som visar hur oerhört utsatta kvinnorna är. Hur traumatiserade de är. Hur de oerhört ofta utsatts för våldtäkter och övergrepp under uppväxten, lever i fattigdom och social misär. Och det är DOM som ska straffas? Inte de män som helt utan skam köper sig tillgång till utsatta kvinnors kroppar. Som går igång på att de har makten att bestämma vad som ska ske (både ekonomiskt och fysiskt), som går igång på att förnedra, misshandla och skada. Lika illa är det alltså att vara utsatt?"

Orolig över Leif GW Perssons uttalanden

Det hela väcker en enorm oro hos Nina. Hon förklarar att en sådan debatt gör henne "oerhört provocerad och orolig över hur det kommer påverka debatten hos de som ser Leif GW som sin husgud".

Annons

Till slut tackar hon både Paulina Brandberg och Izabella för att de sade ifrån efter kriminologens ord om asymmetrin.

Möts av stöd i kommentarsfälten

Nina verkar inte vara den enda som reagerade på Leif GW Perssons uttalande i tv. Kommentarsfältet kryllar av åsikter och kritik mot kriminologen.

"Det blir ju bara pinsamt att se och höra GW. Ett skitprogram i SVT. Finns så många kunniga människor, använd dom i dessa viktiga frågor", anser en person.

"Tack för ditt inlägg. Sorgligt GW", skriver en annan.

"Usch! Verkligen usch!", skriver en till.

"Precis vad jag tänkte när jag råkade se inslaget! Aldrig förstått hans popularitet. Han är överspelad sedan länge!", skriver en fjärde.

Annons